Život & Kultura Kultura

VIS // Posjetite Festival orguljaške baštine na kojem ćete uživati

Festival orguljaške baštine otoka Visa treću godinu za redom organizira i vodi otočka udruga “Ars Issae”. Osnovni cilj i zadatak bio je i ostao predstavljanje viških orgulja, kao vrlo vrijednih instrumenata, kojih na otoku ima četvero, po dvoje u Visu i Komiži.

Upravo su orgulje u Komiži koje se nalaze u crkvi Gospe Gusarice najstarije u Dalmaciji i datiraju iz 1670. godine. Svakog ljeta ciklusom koncerata u Visu i Komiži domaćoj publici i naravno stranim gostima koji ljetuju na otoku predstavljaju se poznati hrvatski umjetnici.

Tako su do sada na festivalu nastupili Željko Marasović, Krešimir Has, Silvio Richter, Edmund Andler Borić, Darija Zokić, Mirko Jankov, Jelena Čilaš, Antonia Dunjko i drugi.

Ciklus ovogodišnjih koncerata posvećen je osnivaču i idejnom začetniku projekta prof. Jakši Darliću koji je nažalost prošle godine u jesen prerano napustio ovaj svijet.

Ovogodišnji festival započeo je 24.07.2017. koncertom u župnoj crkvi Gospe od Spilica u Visu kada su se predstavili studenti solo pjevanja, polaznici 25. Internacionalnog seminara solo pjevanja prof. Snježanje Bujanović-Stanislav uz pratnju prof. Lane Bradić.

U drugom dijelu koncerta nastupio je župni zbor Gospe od Spilica uz pratnju Matea Narančića izvodeći dragulj otočke sakralne baštine – djelo Miserere koje se inače izvodi samo jednom godišnje u Velikom tjednu, a ovom prilikom je prvi puta predstavljeno široj publici.

Na koncertima 31.07.2017. u Visu i 01.08.2017. u Komiži nastuplili su orguljašica Borna Barišić, mlada mezzosopranistica Katarina Tomaš i bariton Marin Čargo.

Koncertom 07.08.2017. u 21:00 u Visu u crkvi svetog Jerolima predstaviti će nam se trio CORONA u sastavu Jelena Čilaš – sopran, Ivan Bralić – trublja i Mirko Jankov – orgulje. Isti je koncert na rasporedu i sutra u Komiži, 08.08.2017. u 21:00 u crkvi Gospe Gusarice.

Slijedeći koncert je 16.08.2017. u Komiži u crkvi Gospe Gusarice kada će nam se predstaviti trio LUR u sastavu Rea Alaburić – sopran, Lucija Petrač – flauta i Ursa Vukman – orgulje. Trio LUR nasupiti će i na završnom koncertu 17.08.2017. u 21:00 u Visu u crkvi svetog Jerolima.

Svi koncerti se već treću godinu za redom odvijaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, gradova Visa i Komiže, te viške i komiške turističke zajednice koje su prepoznali vrijednost ovog projekta, kazao je za Dalmaciju Plus Toni Vojković, predsjednik udruge “Ars Issae”.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */