Split

Vaskovo „Plavo stablo“ vratilo se među Splićane!

„Plavo stablo“ Vaska Lipovca napokon je postavljeno na zelenu površinu pored Doma mladeži, uz križanje Ulice slobode i Mažuranićeva šetališta.

Vraćanje ove jedinstvene skulpture u javni prostor okupila je obitelj pokojnog Lipovca, članove Udruge „Vasko Lipovac – VAL „ , brojne građane i ljubitelje svestranog umjetnika koji je ostavio neizbrisiv trag svoje kreativnosti u hrvatskoj modernoj umjetnosti. Na svečanosti bio je i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, također jedan od poklonika Lipovčevog stvaralaštva. U izjavi za medije gradonačelnik je konstatirao da je večerašnji događaj najava drugačijeg odnosa prema skulpturi i prema umjetnosti.

– Ovo je stablo izniklo na mjestu koje je izmišljeno za njega. Tu je mladež, Dom mladeži, medijska kultura, križanje grada,… Stablo je izniklo ovdje kao želja dobrih ljudi, prijatelja i entuzijasta. Vidimo večeras oko sebe veselje ljudi, a to je potvrda da je ovo važan događaj. Ovo je i nova stranica u vrednovanju Lipovca kao vrhunskog umjetnika koji se vezuje s brendom zvan Split, kazao je, među ostalim, gradonačelnik.

Uoči nastupa grupe TBF okupljenima se obratio Lipovac, sin Vaska Lipovca koji se zahvalio svima koji su uložili napore i trude da se „Plavo stablo“ vrati u Split, te je izrazio nadu da će ono na novoj lokaciji postati nova gravitacijska točka.Kada je prvotno postavljena u srpnju 2011. godine na križanju Vukovarske i Riječke ulice, bila je to prva skulptura u javnom prostoru Splita nakon više od dvadeset godina. Skulptura visoka osam metara postavljena je tada povodom obilježavanja 80. godišnjice rođenja i pete obljetnice smrti slikara, kipara i grafičara koji je u mediteranskom okružju stvorio vlastiti figurativan svijet te ostavio iza sebe bogati opus koji predstavlja i nezaobilazni dio identiteta grada pod Marjanom.

Nakon trogodišnjeg „izbivanja“, a zahvaljujući suradnji Grada Splita i Udruge “Vasko Lipovac“, monumentalna Vaskova skulptura vratila se kući.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */