PLUS Hrvatska Život & Kultura Život

Vakulina nova prognoza: Mnogima će biti dovoljni kratki rukavi i sandale

Za razliku od prošlih dana, tijekom kojih je ponegdje već nadmašena prosječna količina oborine za cijeli listopad, od danas je počelo “bablje ljeto”, razdoblje većinom suhog i pretežno sunčanog, gdjegod i vedrog vremena, te iznadprosječno toplog, koje će dodatno povećati ionako neuobičajeno izraženu toplinu prošlih mjeseci, piše Zoran Vakula za HRT.

Stoga će i ova godina, u usporedbi sa svima znanima od sredine 19. stoljeća, nastaviti niz iznimnih u posljednja dva, pa i tri desetljeća. Štoviše, ne treba začuditi ni ako na kraju bude rekordno topla. A uz takvu toplinu, moramo biti spremni i na nove vremenske ekstreme i štetu koju mogu izazvati.

Iznadprosječno toplo za ovo doba godine te većinom sunčano bit će i u nastavku tjedna, a i u većem dijelu sljedećega, osobito tijekom poslijepodneva, a jutra će u kopnenom području biti malo svježija nego prošlih dana, uz čestu maglu, koja se ponegdje može i dulje zadržati. Stoga će jutra još i biti za jaknu i cipele, a poslijepodne će mnogima biti dovoljni kratki rukavi i sandale, osobito na Jadranu, gdje će još jamačno biti i onih koji neće uživati samo uz more, nego i u njemu, piše Vakula.

Temperatura mora niža od 20 °C bit će samo ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će i bura povremeno biti umjerena, podno Velebita i jaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */