PLUS Hrvatska

Vakula objavio prognozu do kraja mjeseca, najavio nove rekorde

Za razliku od prošlog tjedna, u kojem su najzanimljivije meteorološke teme bile olujno i orkansko jugo, u ovome tjednu će vjerojatno najviše pozornosti od meteoroloških tema privlačiti neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine. 

A i mogući novi temperaturni rekordi – vjerojatniji zbog niza relativno toplih dana nego zbog apsolutno najviše temperature zraka za studeni. Premda ni takva nije nemoguća, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT. U subotu je u Čilipima najviša temperatura zraka bila samo za 0,3 °C niža od za studeni rekordnih 26,8 °C, izmjerenih 3. 11. 2004. godine.

Zanimljivo je spomenuti i kako je srednja najniža temperatura zraka prošlih pet dana u većini Hrvatske bila oko prosječne najviše dnevne za početak studenoga. Toplija jutra na početku studenoga u Zagrebu su, primjerice, bila samo 2004. godine, u Splitu još i 1992.

Već je tijekom ponedjeljka bilo juga, mjestimice i olujnog, a bit će ga, malo slabijega, i u utorak i srijedu, te ponovno vjerojatno potkraj petka i u subotu. Srećom, ne onakvog kao prošli tjedan.

I povremene mjestimične kiše je već bilo tijekom ponedjeljka, i to uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, a bit će je i sljedećih dana. U sjevernijim će pak krajevima, osim moguće gdjekoje kišne kapi i rosulje, vjerojatno najveću prognostičarsku enigmu predstavljati razilaženje magle i niskih oblaka te hoće li, i ako da – kada i koliko biti sunčanih sati. A s manje oblaka – i jutarnje svježine i poslijepodnevne iznadprosječne topline.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */