PLUS Hrvatska Svijet

UVODI SE TREĆI SPOL? Jedna europska zemlja to planira dopustiti čak i mlađima od 18

Škotska vlada predložila je legaliziranje trećeg spola, odnosno spola osoba koje se ne identificiraju isključivo kao muškarci ili žene, a podržala ih je i javnost, piše Super1.

Nakon rasprave u parlamentu, konzultirali su se s 15 tisuća škotskih građana, piše The Pool, a većina ih je podržala prijedlog da se ljudima omogući da se identificiraju trećim spolom ako to žele.

Angela Constance, bivša tajnica za ravnopravnost, prošle je godine rekla da se zakon o ravnopravnosti spolova iz 2004. mora promijeniti kako bi transrodne osobe i osobe koje se ne identicifraju prema binarnoj podjeli spolova, bile tretirane s više poštovanja. Osim toga, vlada želi smanjiti dobnu granicu od 18 godina koliko morate imati da biste u Velikoj Britaniji promijenili spol.

Razgovor o novoj potencijalnoj odluci vlade stigao je nakon Dana sjećanja na transrodne osobe koji služi kao podsjetnik na nasilje koje se i dalje vrši nad transrodnim osobama. Od 2017. britanska je policija zabilježila rast takvog nasilja za 45 posto. Osim škotske vlade, ovih dana je i Twitter ponudio bolju zaštitu transrodnim osobama, a mi se nadamo da će njihov primjer slijediti ostale zemlje svijeta.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */