PLUS Dalmacija

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Djecu iz Dubrovnika i Splita treba što prije cijepiti ili ćemo imati epidemiju

foto: ilustracija

Dok u susjednoj Srbiji vlada epidemija ospica od koje je dosad oboljelo najmanje 4.740 osoba, a prekjučer preminula 11-mjesečna beba već je petnaesta tamošnja žrtva te zarazne bolesti, u Hravstko liječničkom zboru u Zagrebu jučer je održan skup o cijepljenju u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stručnih liječničkih društava.

Na skupu je dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iznio podatak da u posljednjih pet generacija predškolaca (od 2012. do 2017. godine) čak 15.881 dijete nije cijepljeno protiv ospica, rubeole i zaušnjaka. Radi se o osam posto predškolske djece, piše Večernji list.

– Ako se trend ne promijeni, imat ćemo epidemiju i ospica i hripavca i zapravo se malo čudim što je još uvijek nemamo. Ovo je jako zabrinjavajuće jer županije s malim cjepnim obuhvatom imaju veliki apsolutni broj djece osjetljive na ospice i taj postotak dovoljno je velik za izbijanje epidemije – kazao je dr. Kaić na jučerašnjem skupu.

PLUS:  Dalić: "Ne bavimo se nikakvim kalkulacijama, idemo na pobjedu"

Županije u kojima je najviše necijepljene djece su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, a kad je u pitanju cijepljenje protiv ospica, najdramatičniji podatak stigao je iz Dubrovnika. U Dubrovniku je, prema iznesenim podacima, protiv ospica lani cijepljeno samo 40,8 posto djece, dok je cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji isto cjepivo primilo 55,8 posto djece te je njih 6340 necijepljeno.

U zadnje dvije godine u najjužnijoj županiji cijepljeno je 78 posto djece i već se ranije upozoravalo na opasnost od pada procijepljenosti. To se lani i dogodilo kada je zabilježen rekordno nizak cjepni obuhvat. Dr. Kaić kaže da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pad bio strmiji nego drugdje. U Splitsko-dalmatinskoj županiji lani je zasutavljen pad procijepljenosti i tamo je cjepni obuhvat bio 78 posto. U Rijeci je cjepni obuhvat protiv ospica, rubeole i zaušnjaka 80 posto, a u Osijeku je 87 posto.

Pad procijepljenosti traje zadnjih pet-šest godina otkako sve veći broj roditelja odbija svoju djecu cijepiti tim cjepivom. Uvjereni su da cjepivo izaziva posljedice po zdravlje posve ignorirajući tvrdnje stručnjaka da ne postoji povezanost.

PLUS:  POLJUDSKA PREMIJERA U 2018. GODINI // Bijeli od 17 sati dočekuju Slaven Belupo, sraz Kopića s bivšim klubom

Taj trend, piše Večernji list, nije domaća osobitost već se događa i u drugim zemljama koje pak bilježe i epidemije ospica te smrtne slučajeve. Na jučerašnjem skupu čulo se kako je pad procijepljenosti u Hrvatskoj, osim protiv ospica, lani nas nastavljen i kada su u pitanju difterija, tetanus i hripavac.

Govoreći o tome, dr. Kaić je kazao da je Ministarstvu zdravstva upućen prijedlog uvođenja u program cijepljenja i cjepiva protiv pneumokoka, što bi trebalo početi od iduće godine. Naveo je i izmjene preporuka za cijepljenje zdravstvenih radnika pa će se protiv hripavca, difterije i tetanusa biti cijepljeni oni koji rade na novorođenačkim odjelima, a protiv ospica i vodenih kozica seronegativne zdravstvene radnike zaposlene na dojenačkim, infektološkim i hematološkim odjelima.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */