PLUS Hrvatska Pitaj odvjetnika

Uložio sam sredstva u kat kuće i sad mi ga roditelji ne žele prepisati. Što mogu napraviti?

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠE ČITATELJICE:

Poštovani, ja i suprug uložili smo poprilična sredstva u jedan kat kuće koja je u vlasništvu suprugovih roditelja. Sve je to napravljeno jer nam je obećano da će se taj dio kuće prepisati na mog supruga, ali ništa od toga. Nažalost, odnosi su se poremetili, te smo dobili tužbu na iseljenje. Što nam je činiti?


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:

Poštovana, odredbom čl. 156 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je da se dogradnjom, nadogradnjom ili preuređenjem (adaptacijom) zgrada, odnosno prostorija u suvlasničkim, zajedničkim ili tuđim zgradama, kao ni njihovom prigradnjom, ugradnjom ili ulaganjem u njih ne može steći vlasništvo, ako nije što drugo odredio vlasnik dograđene, nadograđene odnosno prigrađene nekretnine.

Mogućnost naknade onoga što se uložilo u predmetnu nekretninu određuje se pravilima obveznog prava. Dakle, Vama preostaje podnijeti tužbu te zahtijevati povrat uloženih sredstava od vlasnika nekretnine, ali je vrlo bitno paziti na zastarne rokove, s obzirom ako isti proteknu nećete imati mogućnost tražiti povrat uloženih sredstava.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svake subote dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */