Split Život

U Sveučilišnoj knjižnici u Splitu održat će se tribina pod nazivom “Obnova i budućnost marjanske šume”

Screenshot: Most

U Sveučilišnoj knjižnici u Splitu u 18 sati održava se tribina pod nazivom ‘Obnova i budućnost marjanske šume – pozitivni primjeri obnove mediteranskih šuma’, a predavanje će održati prof.dr.sc. Hrvoje Smodlaka. Moderatori događanja su prof.dr.sc. Franjo Sokolić s PMF-a Split i Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan.

Na tribini će biti predstavljeni primjeri drugih identičnih šuma koje su obnovljene, kao što su one u Biogradu na moru i na Rabu.

– Povijest uništavanja šuma na Mediteranu u kontekstu razvoja ekstenzivne poljoprivrede i stočarstva te energetske ovisnosti doveli su do značajne devastacije šuma diljem Mediterana. Prirodna spontana obnova mediteranskih šuma i obnova potpomognuta čovjekovom intervencijom su se uvijek odvijale s namjerom da se šume vrate u izvorno prirodno stanje, ali postoje velike predrasude i neznanje o tom prirodnom procesu – rekao je Hrvoje Smodlaka.

Dr. Smodlaka je izvanredni profesor na Western University of Health Sciences, College of Veterinary Medicine. Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1998. godine. Nakon toga postao je doktor znanosti na University of Tennessee (2004) gdje je radio na istraživanju morskih sisavaca. Po završetku studija radio je kao docent na University of Georgia (2004.-2006.). Od svibnja. 2012. dr. Smodlaka radi kao izvanredni profesor u trajnom zvanju na Western University of Health Sciences, College of Veterinary Medicine, Pomona, CA. Profesor Smodlaka predaje anatomiju, histologiju, embriologiju, a bavi se i istraživanjem morskih sisavaca. Od svog ranog djetinjstva entuzijastično proučava sukcesiju marjanske šume u autohtonu šumu crnike te je istinski zabrinut za šumu Marjan. Ulaz je besplatan.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */