PLUS Šibenik Dalmacija

U šibenskom akvatoriju traje intenzivna potraga za ribarom

Foto: PU PG

U šibenskom akvatoriju u tijeku je intenzivna koordinirana akcija traganja za 60-godišnjim ribarom, čiji su nestanak prijavili članovi obitelji nakon što se u subotu nije vratio iz ribanja u području Kornatskog arhipelaga, a njegov gumenjak pronađen je nasukan na otočiću Šćitna, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva  mora, prometa i infrastrukture.

Obavijest o nestanku hrvatskog državljanina D.I. (1959.), službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) Rijeka zaprimili su jučer oko 16 sati od Z.I., od sina nestalog.

Traje potraga

Šezdesetogodišnji ribar isplovio je jučer oko podneva u ribolov iz Murtera prema uvali Vrulje u Kornatima, vlastitom brodicom tip gumenjak, dužine 6 metara, pogonjen izvanbrodskim strojem snage 100KS. Nestali ribar nije se jučer vratio kući u predviđeno vrijeme i nije odgovarao na pozive putem mobilnog uređaja.

MRCC Rijeka pokrenula je koordinirano traganje s Lučkom kapetanijom Šibenik, Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Šibenik. U traganje su angažirani i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Tijekom jučerašnje pomorske potrage službenici Šibenske kapetanije su u 18,30 sati dojavili da su pronalašli napušten gumenjak u vlasništvu nestaloga, nasukan na otočić Šćitna, sjeverno od otoka Žuta, slijedom čega je nastavljeno intenzivno traganje za nestalim.

S obzirom na smanjenu vidljivost pred kraj dana, Središnjica je odlučila u akciju angažirati i pripadnike HGSS-a, koje su u područje traganja sinoć transportirali djelatnici   Lučke kapetanije Zadar.

Pripadnici HGSS-a traganje za nestalim obavljali su dronovima opremljenim termo-vizijskom optikom, kojima su upravljali sa spasilačke brodice LK Zadar, nakon čega su jutros oko 6 sati prekrcani na brod šibenske Lučke kapetanije. Istodobno u potrazi je angažirana spasilačka brodica Lučke ispostave Sali.

Nakon svitanja, iza 7 sati Pomorska policija Šibenik u traganje je uključila još tri vlastita plovila. Oko 7,30 sati u područje potrage iz Zračne luke Zemunik poletio je helikopter s pripadnicima HGSS-a koji iz zraka tragaju za ribarom na širem području nestanka.

MRCC Rijeka, iako trenutno bez rezultata, akciju traganja i spašavanja za nestalim ribarom koordinira u punom intenzitetu, sa svim uključenim jedinicama na moru, kopnu i u zraku. Meteorološki uvjeti tijekom dosadašnje potrage bili su povoljni, no u tijeku je pogoršavanje vremenskih prilika, sukladno čemu će se uskladiti i potražne aktivnosti, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */