PLUS Split

U Saboru se raspravlja o primjeni znaka pristupačnosti. Cijela priča krenula je iz Splita

Danas u organizaciji Hrvatskog sabora i tvrtke Split parking održat će se okrugli stol «Primjena znaka pristupačnosti u Republici Hrvatskoj» na kojem će se utvrditi koraci potrebni za bolju zaštitu znaka pristupačnosti.

Na okruglom stolu će, uz predstavnike nadležnih ministarstava i saborskih zastupnika, sudjelovati i predstavnici Split parkinga te članovi inicijative Za pristupačni Split kao jedni od prvih začetnika ideje o potrebi izmjena i bolje zaštite znaka pristupačnosti.

Nastavak je ovo kampanje Split parkinga «Želiš li se mijenjati za mjesto?» kojom se želi doprinijeti poboljšanju života osoba s invaliditetom te osvijestiti građane da ne parkiraju na mjesta koja im nisu namijenjena. Njome se želi i ubrzati rješavanje još jednog velikog problema, a to je upravo zloporaba znaka pristupačnosti na razini cijele Hrvatske, a ovaj okrugli stol još je jedan konkretni korak prema tome.

Svoje prijedloge Inicijativa, koja okuplja 16 udruga iz cijele Hrvatske, stavila je u četiri točke koje će sutra biti prezentirane. Traže prebacivanje nadležnosti nad Pravilnikom o znaku pristupačnosti s Ministarstva zdravstva na Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, da se izmjenom zakona ovlasti i prometne redare za vršenje provjere znaka pristupačnosti, hitnu detaljnu izmjenu Pravilnika o ZP koja podrazumijeva i sigurnosnu zaštitu te osiguravanje registra osoba s invaliditetom s pravom znaka pristupačnosti na nivou Hrvatske kao i upisnik o izdanim znakovima pristupačnosti u elektroničkom obliku putem centralnog registra koji bi olakšao sustav kontrole korištenja izdanih znakova i omogućio uvid na terenu u podatke korisnika znaka preko 2D koda koji je također neophodno integrirati.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */