PLUS Svijet

U Bosni i Hercegovini izvanredno stanje! Poplave ruše kuće: “Ovo je izmak

Foto: Klix.ba

Izvanredno stanje proglašeno je jučer poslijepodne na području Zenice gdje su nabujale rijeke i potoci prouzročili plavljenje brojnih stambenih objekata na širem području općine, potvrdili su iz uprave Civilne zaštite Federacije BiH.

Rijeka Bosna je dosegnula vodostaj od 440 centimetara te se izlila na svim priobalnim zemljištima i plavi okolna mjesta. Voda je prodrla u desetke kuća iz kojih su stanovnici evakuirani a civilna zaštita im je osigurala nužni smještaj. Veliki broj kuća je poplavljen, veći broj ljudi je iseljen iz kuća, te je zbrinut od civilne zaštite.

Interventni timovi sada rade na održanju prohodnosti prometnica.

Najgore u naselju Tetovo

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović kazao je lokalnim medijima kako je najteže stanje u naselju Tetovo.

“Poplavljeno je dvadesetak kuća, voda je ušla nekih metar i pol u kuće”, kazao je Kasumović za televiziju N1.

Pojasnio je kako je sve prouzročeno naglim otapanjem snijega te kišom ali i time što korita rijeka nisu održava na odgovarajući način.

“Svi smo na terenu, radit će se cijelu noć da se spasi ono što se spasiti može”, kazao je zenički gradonačelnik.

Nekoliko kuća poplavljeno je u i mjestu Visoko južno od Zenice.

Timovi civilne zaštite angažirani su i u mjestu Hadžići južno od Sarajeva gdje se izlilo nekoliko manjih rijeka.

Kiša je probleme prouzročila i na području Kaknja gdje je voda preplavila barem četiri lokalne prometnice pa je tamo proglašeno stanje prirodne nesreće kao i u općini Busovača u središnjoj Bosni. U prekidu je promet iz tog mjesta ka Kiseljaku i Kreševu.

Urušen most u BiH

Poplava je urušila pomoćni most u blizini Bugojna, javlja N1. Lokalni mediji prenose kako se urušio pomoćni most na putnom pravcu Bugojno-Novi Travnik.

Portal Bugojno Danas javlja kako se zbog jakih padalina i rasta vodostaja Vrbasa urušio pomoćni most kod Vrbaskog mosta. Promet je prekinut i preusmjeren na obilaznice.

Srušene i ugrožene kuće

Zbog puknuća nasipa i izlijevanja rijeke Vrbas u jutarnjim je satima zatvorena cesta koja povezuje Novi Travnik i Bugojno, a nešto kasnije voda se izlila i na magistralnu cestu koja povezuje Kiseljak i Busovaču pa je i tamo morao biti prekinut promet.

U općini Gornji Vakuf-Uskoplje aktivirano je klizište na lokalitetu Ravan. Ugrožena su dva stambena objekta, a jedan stambeni objekt potpuno je srušen.

Na prometnici Borova Ravan zbog klizišta je došlo do kratkog prekida na lokalnoj prometnici gdje su pripadnici CZ-a Gornji Vakuf-Uskoplje mehanizacijom očistili prometnicu. Sada je prohodna.

Iz policije i uprave Civilne zaštite Federacije BiH potvrdili su kako su tijekom dana primili veći broj poziva iz naselja uz riječne tokove kojima je zaprijetilo plavljenje.

Izvanredno stanje i u Busovači

Izvanredno stanje zbog poplava proglašeno je u nedjelju i u Busovači u središnjoj Bosni, nakon što je ta mjera ranije tijekom dana uvedena na području Zenice.

“Ovo je izmaknulo kontroli”, izjavio je u večernjim satima Asim Mekić, načelnik Busovače.

Izlijevanje riječnih tokova Busovaču je gotovo odsjeklo od svijeta jer su u prekidu cestovne komunikacije ka Zenici i Vitezu.

Ekipe civilne zaštite koje su se uspjele probiti sudjeluju u evakuiranju stanovnika iz kuća koje su poplavljene te poduzimaju mjere kako bi spriječili veće štete.

Timovi za spašavanje cijeli su dan angažirani na području Zenice gdje su poplavljeni deseci kuća a vodene bujice tamo su odnijele i jednu lokalnu cestu.

Izlijevanja rijeka bilo je i na području Sarajeva a tamo je nabujala rijeka Željeznica odnijela konstrukciju mosta koji je tek nedavno izgrađen.

Poplavljena su neka od naselja u nizinskim dijelovima grada na području općine Ilidža.

Srušen tek izgrađeni most

Vodena bujica srušila je novoizgrađeni pješački most na rijeci Željeznici koji povezuje naselja Lužani i Pejton na Ilidži.

Do urušavanja mosta došlo je uslijed porasta vodostaja rijeke, a što je rezultat obilnih padavina i topljenja snijega. Ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo su na terenu, javlja Klix.ba.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */