PLUS Hrvatska

TUŽNA PRIČA MATURANTICE PODIGLA HRVATSKU NA NOGE // “Ne želim da mi sestra dočeka 18. rođendan u ovim uvjetima”

foto: Screenshot // HRT

Istup 18-godišnje Laure Dragaš iz Briševa u Ravnim kotarima dirnuo je mnoge. Ova maturantica Turističke škole u Zadru odrasla je u velikom siromaštvu, no nije se željela pomiriti s neimaštinom u kojoj živi s nezaposlenim roditeljima i mlađom sestrom pa je odlučila svoju ispovijest podijeliti s hrvatskom javnošću.

Dom njezine obitelji mala je i trošna kućica u kojoj je kuhinja od svega nekoliko četvornih metara jedini prostor koji se grije. Soba u kojoj spava cijela obitelj nalazi se na drugoj strani dvorišta, a umivaonik i zahod su na otvorenome. Otac joj je radio u građevinskom sektoru, no prije nekoliko godina postao je višak i ostao bez posla. Majka se uspijeva zaposliti samo u vrijeme turističke sezone.

Njezina obitelj živi od 1600 kuna socijalne pomoći, a pronalaženje posla dodatno im otežavaju rijetke autobusne veze sa Zadrom i okolnim mjestima. Sama Laura povremeno radi od svoje 14. godine, a najsretnija je, kaže, kada zaradi da može kupiti nešto za kuću. Dva i pol mjeseca radila je kao konobarica kako bi zaradila novac za odlazak na eksurziju.

PLUS:  PELJEŠKI MOST GRADIT ĆE KINEZI? // Ukupna vrijednost projekta veća od pola milijarde eura

– Ne želim da moja sestra Maria svoj 18. rođendan dočeka u ovim uvjetima. Htjela bih da imamo normalno mjesto za život, da ona ima svoju sobu i da je prijateljice mogu posjetiti, kaže Laura za Zadarski.

Potresna Laurina priča digla je cijelu Hrvatsku na noge. Nakon HRT-ovog priloga pomoć dolazi sa svih strana. Na društvenoj mreži Facebook u grupi “Mame iz Zadra” pokrenute su brojne humanitarne akcije za pomoć Lauri i njezinoj obitelji, javlja Zadarski. Tako mame iz Zadarske županije organiziraju prikupljanje humanitarne pomoći u četvrtak ispred zadarske trgovine Lidl koja se nalazi na Meladi u 18.30 sati. Uz to, u grupu su se javile i žene koje će Lauri za njenu maturalnu večer osigurati haljinu, frizuru, make-up te cipele i torbicu.

Također, i članovi Torcide u Zadru odlučili su prikupljati pomoć za Lauru i njenu obitelj. U subotu od 8 sati ujutro na Narodnom trgu donacijom ili kupnjom Torcidinih proizvoda moći ćete pomoći Lauri i njenoj obitelj.

PLUS:  Kobešćak uoči završnice Jadranske lige: "Jugov cilj je obraniti naslov"

I načelnik Općine Poličnik Davor Lončar obećao je pomoć.

– Općina Poličnik je uključena u inicijativu za pomoć obitelji Dragaš koja je pokrenuta prije sedam-osam dana, na poticaj grupe mještana Briševa i njihovog Mjesnog odbora. I dosada smo znali za problem, ali im nismo uspjeli pomoći zbog neriješnih imovinsko-pravnih odnosa u obitelji Dragaš. Razgovarao sam s nekim građevinskim poduzetnicima s područja Zadarske županije koji žele sudjelovati u izgradnji njihove obiteljske kuće. Općina će im besplatno dodijeliti građevinsko zemljište i osigurati priključke struje i vode, riješit ćemo im imovinsko-pravne odnose i pokriti troškove projektne dokumentacije. S takvim ću prijedlogom ići prema Općinskom vijeću na hitnoj ili telefonskoj sjednici koju ćemo održati vrlo brzo, tvrdi Lončar u razgovoru za Zadarski.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */