PLUS Split

Tri splitske osnovne škole i dječji vrtić idu u energetsku obnovu

Foto: Grad Split

Tri splitske osnovne škole – Pojišan, Skalice i Mertojak te dječji vrtić Mandalina idu u energetsku obnovu.

Rezultat je to uspješne prijave Grada Splita za koji je Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. izradila projektne prijave te ih predala u prvom danu otvaranja Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prihvatio je financiranje ova četiri projekta ukupne vrijednosti 26,3 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose maksimalno predviđenih 40%, odnosno 10,5 milijuna kuna, dok će se ostatak sredstava osigurati iz proračuna grada Splita, nacionalnih izvora sufinanciranja provedbe EU projekata, kao i iz samih ušteda koje će, nakon provedbe energetskih mjera kroz 24 mjeseca trajanja projekta, na godišnjoj razini iznositi oko pola milijuna kuna.

Za peti prijavljeni projekt, energetsku obnovu DV Latica u vrijednosti od milijun kuna također se očekuju rezultati ocjene kvalitete. Podsjetimo, u prosincu prošle godine započeli su radovi na energetskoj obnovi DV Morski konjić u Slatinama u vrijednosti gotovo pola milijuna kuna, koje su Grad Split i RaST u potpunosti osigurali kroz Javni poziv za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEN za 2017. godinu.

Energetska obnova podrazumijeva cjelovite zahvate koji uključuju građevinske, strojarske i elektrotehničke mjere koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije i povećanjem korištenja obnovljivih izvora energije, koji će na svim objektima rezultirati s više od 50% ušteda na korištenju energije, a svojim korisnicima omogućiti ugodniji rad i boravak.

Priprema projekata podrazumijevala je uređenje imovinsko-pravnih odnosa, izradu tehničke dokumentacije koju je koordinirala Služba za izgradnju Grada Splita te izradu same prijave za koju je bio zadužen tim Razvojne agencije Split. RaST je u prvoj godini rada za Grad Split, gradske ustanove i komunalna društva prijavio 14 projekata u vrijednosti od 97 milijuna kuna. Za financiranje su dosad odobreni projekti ukupne vrijednosti 79 milijuna kuna, od čega 52,8 milijuna kuna bespovratno, dok je u tijeku ocjenjivanje projekata vrijednih više od 17 milijuna kuna, od čega 14 milijuna kuna iznose zatražena bespovratna sredstva EU.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */