PLUS Hrvatska

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji upriličen u Solinu pod geslom „Obitelj izvor života i radosti“

Središnja proslava Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji počela je u nedjelju 16. rujna u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu predprogramom koji su pripremile biskupije Splitske metropolije: Šibenska biskupija, Hvarska biskupija, Dubrovačka biskupija, Kotorska biskupija.

Predstavnici svake biskupije (Marija Friedrich i Igor s četiri sina iz Šibenske biskupije, Katja i Kruno Cukrov s četvero djece iz Hvarske biskupije, dr. Matko Bupić iz Dubrovačke biskupije te Dario Brkanović i Neda Radojičić-Petrić iz Kotorske biskupije) pod vodstvom svojih pročelnika obiteljskih ureda obradili su pojedinu obiteljsku temu kroz meditaciju, pjesmu i molitvu. Pročitana su četiri odlomka iz Svetoga pisma te iznijeta osobna promišljanja o obitelji o temama „Obitelj – iz Božjeg izvora”, „Obitelj – izvor života”, „Obitelj – izvor svetosti”, „Obitelj – izvor radosti”. Program je pripremio don Ante Mateljan a moderirala ga je Kristina Bitanga. Pjevanje je predvodio „Papa-band” iz Solina, koji je otpjevao i himnu Susreta „Kristu vjerni zauvijek”. Tekst za himnu napisali su: Bruno Kozina, Krešimir Miletić, Verica Kraš Villa, Petar-Krešimir Hodžić, a uglazbio ju je Bruno Kozina.

U Domu kulture Zvonimir u Solinu organiziran je Press Centar za novinare, na Gospinu Otoku postavljeni su donacijski štandovi a sva prikupljena sredstva od suvenira idu u fond za nabavu endoskopskog stupa – za operacije djece u Klinici za dječju kirurgiju KBC Split.
Pod geslom „Obitelj izvor života i radosti” započeo je središnji događaj Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji – svečano euharistijsko slavlje na Gospinoj livadi u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu.

Uz predvoditelja slavlja splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolitu Marina Barišića u slavlju sudjeluje 21 nad/biskup: nadbiskupi zadarski Želimir Puljić, predsjednik HBK, riječki Ivan Devčić, đakovačko-osječki Đuro Hranić, umirovljeni nadbiskup Marin Srakić, naslovni nadbiskup Nina nuncij Martin Vidović; biskupi bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, dubrovački Mate Uzinić, krčki Ivica Petanjak, porečko-pulski Dražen Kutleša, požeški Antun Škvorčević, sisački Vlado Košić, šibenski Tomislav Rogić, hvarski Petar Palić, gospićko-senjski Zdenko Križić, vojni Jure Bogdan, kotorski Ilija Janjić; umirovljeni biskupi Slobodan Štambuk i Ante Ivas, pomoćni biskupi zagrebački Mijo Gorski i Ivan Šaško, banjolučki Marko Semren; potom tajnik Apostolske nuncijature u RH mons. Janusz Blachowiak, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Mostarske biskupije mons. Željko Majić, provincijali franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović, dominikanaca o. Slavko Slišković, konventualaca fra Josip Blažević i oko dvije stotine svećenika. Na Gospinu polju okupilo se oko 20.000 vjernika iz svih biskupija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Vojvodine, iz Hrvatskih katoličkih misija Europe i svijeta.

Pozdravivši stupove i budućnost društva i Crkve – očeve i majke, djecu i mlade, djedove i bake, nadbiskup Barišić je posebno pozdravio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović; potpredsjednika Vlade i ministra obrane gospodina Damira Krstičevića; izaslanika predsjednika Sabora – gradonačelnika Splita Andru Krstulovića Oparu, izaslanika Predsjednika Vlade – splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana; gradonačelnika Solina Dalibora Ninčevića; načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske generala Mirka Šundova kao i generala Mladena Fuzula a osobit pozdrav i zahvalnost uputio je hrvatskim vojnicima koji brinu da Susret obitelji prođe u najboljem redu.

Nadbiskup Barišić uputio je pozdrav hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, nazočnim ministrima i zastupnicima u Saboru, gradonačelnicima i načelnicima, predstavnicima policije, zdravstva, školstva, Sveučilišta, znanosti, kulture kao i članovima civilnih i crkvenih udruga i pokreta. Pozdravio je nazočnu braću biskupe, tajnika Apostolske nuncijature u Zagrebu, svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove, sjemeništarce i kandidatice. Poseban pozdrav uputio je volonterima, njima oko 120, članovima zbora, izvođačima, sudionicima i svima koji su pridonijeli ljepoti i sigurnosti slavlja. Pozdravio je i sve one koji prate misu putem Hrvatske radio televizije i Hrvatskoga katoličkog radija, a osobito starije, bolesne i nemoćne.

– Na Gospinu smo Otoku. Majka Marija je prostrla ovaj divni zeleni stolnjak, Krist nas poziva na svoju gozbu ljubavi kako bismo nadahnuti Duhom Svetim proslavili Milosrdnog Oca. Saberimo se i započnimo ovo sveto slavlje, zaključio je nadbiskup Barišić uvodeći u misno slavlje.

Prvo čitanje pročitao je Jurica Gregurić iz Zagrebačke nadbiskupije, psalam Vinko Maroević, a drugo čitanje Stipana Banić iz Zadarske nadbiskupije. Evanđelje je navijestio don Mario Popović. U propovijedi središnjega misnog slavlja splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić istaknuo je:

– Drage obitelji, draga braćo i sestre! Na ovom svetom tlu Gospe od Otoka, mjestu našeg identiteta i krsnog preporođenja, za vrijeme „majke sirota i zaštitnice udovica”, kraljice Jelene sagrađena je prva Crkva u Hrvata posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Stoljećima kasnije, to jest 1976. godine, ovdje smo započeli naš hod buđenja svijesti za budućnost hrvatskog naroda koja i danas ovim Susretom obitelji raste. Održali smo se i konačno izišli na pozornicu svijeta. Održali smo se i opstojimo već četrnaest stoljeća zahvaljujući snažnoj vjeri u Boga koju smo primili od naših predaka. Održali smo se jer smo čuvali i branili obitelj koja je izvor života i radosti! Taj isti put obitelji i vjere vodi i okuplja nas i danas”. Naglasio je zatim da su nam u ovim vremenima potrebni „ovakvi susreti koji nisu izraz bunta niti su usmjereni protiv ikoga. Susreti su nam potrebni kao živo svjedočanstvo o ljepoti života koji se krije i rađa unutar braka i obiteljskog zajedništva. Često na to zaboravljamo, još češće nam se nameću suprotne slike o obiteljskom životu, a najmanje se daje prilika samoj obitelji da u istini progovori o svojoj svakodnevnici.

Nadbiskup Barišić podsjetio je na riječi blaženoga Alojzija Stepinca da „nema zdravog naroda bez zdravih, snažnih i sretnih obitelji! To itekako vrijedi i danas. Obitelj je naše finale, naš zajednički nazivnik. Obitelj ne smije imati oporbu! Zato s ovog mjesta ponavljam i riječi pape Franje koje je uputio pred nekoliko dana u Irskoj, a izmijenit ću samo ime države: ‘Molim da Hrvatska dok sluša polifoniju suvremene političko-društvene rasprave, ne zaboravi titrajuće melodije kršćanske poruke, koje su je podupirale u prošlosti te je i dalje mogu podupirati u budućnosti.’  Najsnažniji glas ove titrajuće melodije ste vi, drage obitelji, svjedočanstvo vaših života i življenje vlastite vjere. Stoge je neizmjerno važno da se još snažnije uključite u ovo naše društvo i za njegov humani rast i razvoj. Vaša je uloga nezamjenjiva i neponovljiva za živote vaše djece i boljitak Domovine.”

Propovijed je zaključio riječima da je obitelj dijagnoza i terapija našeg hrvatskog društva!

– Obitelj koja je otvorena životu i koja poštuje život! Ona nosi budućnost i radost. Zato, zauzmimo se da ovaj Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji bude novi iskorak i snažno ohrabrenje svima nama u Crkvi i društvu; da nam obitelj bude u središtu naše trajne pažnje i zajedničke odgovornosti; da nam u središtu obitelji bude prisutan Isus i majka Marija: izvori života i radosti. Kriste, budi naša sreća! Kriste, budi naša radost! Kriste, budi nam život Ti! A ti, majko Marijo, Kraljice obitelji, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!

Apostolski blagoslov pape Franje prigodom Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji pročitao je tajnik Apostolske  nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Blachowiak.

– U prigodi Trećega nacionalnog susreta obitelji koji se održava u marijanskome svetištu Gospe od Otoka u Solinu, znakovitomu središtu kršćanske povijesti hrvatskoga naroda, papa Franjo upućuje svoj srdačni pozdrav, ohrabrujući kršćanske parove da učvrste vjernost vrijednostima kršćanske vjere i obitelji. Papa potiče da obitelji budu mjesta zajedništva i molitve, istinske škole evanđelja i male kućne crkve, probuđujući svijest o svetom i nepovredivom karakteru obitelji i o njezinoj ljepoti u Božjemu naumu. Njegova Svetost zaziva nad sve hrvatske obitelji obilje milosti, mira i blagostanja, te povjerava zagovoru Svete nazaretske obitelji molitve i nade ovoga dragoga naroda dubokih kršćanskih korijena. Tražeći da i dalje molite za Njegovo služenje Crkvi, od srca udjeljuje, Vama preuzvišeni, svim prisutnim biskupima, svećenicima, pastoralnim djelatnicima i svim sudionicima slavlja zamoljeni apostolski blagoslov.

Riječ zahvale na kraju euharistijskoga slavlja uputio je zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić. Prisjetio se nekadašnjih velikih proslava u solinskom Prasvetištu: od onoga slavlja s Ivanom Pavlom II., u listopadu prije dvadeset godina, kad je ovdje s mladima pjevušio „Zdravo Djevo Kraljice Hrvata”, velike tisućite obljetnice naše kraljice „Jelene slavne”, koja tu počiva?! pa do ovoga Susreta obitelji. Podsjetio je na povijest nacionalnih susreta obitelji: godine 2011. u Zagrebu s papom Benediktom XVI. i godine 2015. u Gospinu svetištu na Trsatu.

– Završavajući ovo slavlje našeg trećeg susreta, dođe mi ponoviti Petrove riječi s Gore Preobraženja: ‘Lijepo nam je ovdje biti’. Lijepo je slušati žubor rijeke Jadro, koja simbolizira naš hrvatski Jordan i naše Jadransko more koje svojom plavom bojom umiva bijelo kamenje, oblivenom crvenom krvlju tolikih mučenika ove nadbiskupije i čitave Domovine. Lijepo nam je i osjećamo se kod kuće s vama, drage i poštovane obitelji iz bliza i izdaleka, iz Domovine i iz inozemstva. Jer, vi ste ‘pravi izvor života i razlog naše radosti’ kako piše na logotipu ovoga susreta, kazao je predsjednik HBK.

Mons. Puljić zahvalio je Splitsko-makarskoj nadbiskupiji na čelu s nadbiskupom Barišićem i suradnicima koji su uložili puno truda i ljubavi u pripremi ovoga Trećega nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu. Potom Vijeću HBK za život i obitelj na čelu s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem i svim članovima Vijeća. A najveću zahvalnost uputio je očevima i majkama, obiteljima koje su po koncilskoj definiciji „prva škola društvenim vrlina” i „Crkva u malom” (FC 49).

– Budite i ostanite ‘intimna zajednica života i ljubavi’ (GS 48) koja je prema Stvoriteljevu naumu u službi života i odgoja novih naraštaja (vidi FC 28-35). Bog vas blagoslovio a Marija, majka obitelji, neka bdije i prati vas kako bi bili trajna i živa slika samoga otajstva Crkve gdje se uči zajedništvu, poštivanju, ljubavi i solidarnosti. A uz to se naviješta i svjedoči da je ljudski život svet i nepovrjediv: Od začetka do naravnog svršetka. I treba ga braniti na svim područjima: kako na vjerskom i duhovnom, tako i na društvenom i zakonodavnom. I to svim sredstvima što nam ih na raspolaganje stavlja zauzeta ljubav. Obitelji su, naime, Božjim darom i izborom pozvane biti ‘duhovno gnijezdo’ i ‘ognjište života’, kazao je mons. Puljić. Najavio je da će Četvrti nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji biti 2021. godine u Ludbregu u Varaždinskoj biskupiji.

Euharistijsko slavlje završilo je hrvatskom himnom „Lijepa naša” i pjesmom „Zdravo, Djevo” u izvedbi Velikoga mješovitog zbora pod ravnanjem maestra don Šime Marovića, uz pratnju splitskoga Brass quinteta te orguljašku pratnju maestra don Ivana Urlića. U zrak su pušteni baloni s hrvatskom, vatikanskom i zastavom Trećega nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji. U tijeku slavlja brojni volonteri hodočasnicima su dijelili vodu, Liturgijski vodič kroz slavlje, kape i ostale uspomene na taj veličanstveni događaj.

Nakon središnje mise na Gospinom Otoku u Solinu organizirano je druženje svih sudionika uz hranu i koncert duhovne glazbe. Na koncertu su nastupili: Marija Husar Rimac, Klapa HRM Sv. Juraj, duhovno-glazbeni sastavi: Emanuel, Rim, Abba i zbor Mihovil. Susretu obitelji svoj neprocjenjivi obol dala je i Hrvatska vojska. Vojnici su se rado odazvali u pripremi i podijeli ručak hodočasnicima. Time je završen Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji kojemu je domaćin bila Splitsko-makarska nadbiskupija. Četvrti nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, kako je danas najavljeno, bit će 2021. godine u Ludbregu, u Varaždinskoj biskupiji.

Podijeli, neka i drugi vide.
Tagovi

NAJNOVIJE

/* ]]> */