Život & Kultura Kultura

TREĆI DAN // Donosimo program večerašnjeg Split film festivala

Foto: Maja Gijevski/SFF

U Kino Karaman Alessandro Tesei talijanski redatelj dokumentarnih filmova i jedan od najpoznatijih talijanskih fotoreportera Pierpaolo Mittica u 18 :45 otvaraju 3.dan STFF-a dokumentarnim filmom « The zone-post atomic journey ».

U konkurenciji dugometražni film « Donbass » Seargei Loznitsa priča o već izgubljenom svijetu u post-činjeničnoj politici i lažnim identitetima . Loznitsa se bavio istraživačkim radom na Institutu za kibernetiku u Kijevu, sa specijalizacijom iz umjetne inteligencije.

Filmski program STFF-a u kinoteci Zlatna vrata počinje u 19.00 konkurencijom kratkometražnih u trajanju od 95 minuta. Marko Belić i « Flimflam » je priča o susretu dvije jedinke u imaginarnom svijetu. U « Kleptomami » Pole Beck Lucy je umorna od pritiska da bude savršena mama i u sebi kipi od bijesa. « Xctry » je džepni putopis o napuštanju rodnog grada i potrazi za novim Billa Brown. « Reprise » Renata Berta je kratka komedija koja nam pokazuje kako blokiranje može utjecati na percepciju gledatelja i izmijeniti razumijevanje priče. Nicolas Jacquet filmom « Slabiji spol » traži zreliju ženu za druženja. Tema filma « The stream VII » Hiroya Sakurai je životnost vode koja slijedi put koji je odredio čovjek. Stari kirgiški nomad pripovijeda o vremenima kad su ljudi i duhovi živjeli zajedno u kratkom dokumentarnom filmu o planinama Pamir u Tadžikistanu Dariusza Sipowski « Too-tash » . « The good education » Gu Yu priča je o djevojci koja se nikad nije pokoravala pravilima institucije i teško nalazi svoje mjesto.

U kinoteci Zlatna vrata odvija se kontinuirano program VR filmova i projekt New Media Plazaville GH Homagimyana posvećen Janu Soldat čiji program naslova « Moć,sigurnost i dominacija » donosi šest kratkih i srednjometražnih filmova u kojima propitkuje mehanizme moći,ropstva i subordinacije,istražujući zatvorski sustav,sadomazohizam,zoofiliju i naličje « običnih » obitelji.

Svakodnevno VR filmovi i GH Hovagimyan mogu se pratiti u lođi kinoteke Zlatna vrata.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */