U kužini

Torta od banane i meda sa kremom od vanilije

Riječi su nekad zaista suvišne! Najbolje je da napravite odmah dvije, jer dok se okrenete nestat će!

Namirnice:

5  banana

120 g brašna

60 g maslaca, razmućenog

50 g šećera

75 g moscavado šećera (svjetlosmeđi šećer)

1  jaje

160 ml mlijeka

med

Za kremu od vanilije:

0.25 l mlijeka

2  žumanjka

0.5 žlice šećera

1 štapić vanilije

Priprema:

U posudu pomiješajte brašno i maslo,  različite vrste šećera,  jaje i mlijeko, pa mutite mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Isjecite četiri banane na kolutove i dodajte ih u smjesu. Dok je smjesa u rerni, banana će se otopiti i  bit će kremasta i puna ukusa. Kada smijesa bude spremna, obložite posudu za pečenje kojoj se može skinuti dno papirom za pečenje, pa ga pospite obilnom količinom meda od kojeg će nastati svojevrstan preljiv za tortu.

Isjecite preostale banane i pobacajte ih nasumično po medu tako da vrh torte bude lijep. Na kraju saspite smjesu u posudu za pečenje i stavite je da se peče 40 minuta u prethodno zagrijanoj rerni.

U međuvremenu, počnite pripremati krem koji ćete poslužiti pored torte, a koji se odlično slaže sa tortom. Zagrijte mlijeko u posudi i dodajte žumanca, šećer i pulpu od vanilije izgrebanu iz unutrašnjosti štapića, te na kraju dodajte i štapić vanilije. Sve to dobro promiješajte i nastavite miješati dok ne počne ključati i dok se ne zgusne. Čim se počne zgušnjavati, isključite šporet i sipajte kremu u pojedinačne posudice.

Ostavite da se ohladi, a potom stavite u frižider da se stegne.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */