PLUS Život & Kultura Kultura

TONĆI ĆIĆERIĆ // Solin na tri dana postaje europski centar puhačke glazbe

Gradska glazba Zvonimir Solin početkom rujna, odnosno od 1. do 3. rujna 2017. godine organizira Međunarodni festival puhačkih orkestara Solin Brass Fest 2017., a sve pod pokroviteljstvom WASBE – Svjetske organizacije puhačkih orkestara i ansambla.

Ovom prigodom popričali smo s maestrom Tonćem Ćićerićem, umjetničkim direktorom Festivala i dirigentom orkestra Gradske glazbe Zvonimir Solin.

Osim domaćina, odnosno Gradske glazbe Zvonimir Solin, tko će još sudjelovati na Međunarodnom festivalu puhačkih orkestara?

Na prvom izdanju Festivala okupili smo četiri gostujuća orkestra. Osim dva domaća orkestra iz Imotskoga i Križevaca, koji spadaju u red najboljih puhačkih orkestara u Hrvatskoj, dolaze nam i dva izvanredna orkestra iz Mađarske, odnosno Rusije. Prvi je puhački orkestar Magán Zeneiskola Makó s kojim njegujemo dužu suradnju, a koja je započela mojim poznanstvom s njihovim dirigentom mo. Józsefom Csikotom, kojeg sam prije nekoliko godina upoznao na jednom međunarodnom kongresu. Posredstvom našeg zajedničkog prijatelja mo. Anatolija Leonidoviča Dudina, dekana glazbenog odjela Moskovskog kulturnog sveučilišta, dolazi nam Nizhegorodskij Gubernskij Orkestr iz Nižnjeg Novgoroda u Ruskoj Federaciji, koji nastupa pod dirigentskim vodstvom mo. Evgenija Nikolajeviča Petrova.

Festival ovakvoga tipa, i to pod organizacijom Svjetske organizacije puhačkih orkestara i ansambla – WASBE, po prvi puta se održava u Hrvatskoj. Kako ste došli do suradnje sa WASBE – om i otvara li to mogućnost da sjedište ove svjetske organizacije za Hrvatsku, nakon festivala, bude upravo u Solinu?

Suradnja s WASBE-om se dogodila upravo preko kolege Józsefa Csikote koji je direktor distrikta WASBE-a za srednju i istočnu Europu. Naši susreti i razgovori na međunarodnim kongresima, kao i gostovanje Gradske glazbe Zvonimir na velikom WASBE-ovom festivalu u Mađarskoj, definirali su nas kao relevantne subjekte u umjetničkom i organizacijskom smislu, ali i kao pouzdane partnere na projektima međunarodne kulturne suradnje. Takve nam reference svakako otvaraju put i prema ideji da se kroz određeno vrijeme upravo u Solinu formira sjedište WASBE-a za Hrvatsku.

Festival će trajati tri dana i na taj način prikazati Solin kao europski centar puhačke glazbe. U čemu će, osim u dobroj glazbi, moći uživati vaši gosti, ali i drugi posjetitelji?

Festival nudi ukupno šest glazbenih priredbi – svečani mimohod prilikom ceremonije otvaranja, četiri koncerta u dvije festivalske večeri u Solinu i posljednji dan zajednički koncert gostiju iz Mađarske i Rusije na splitskoj Rivi. Svakako ćemo iskoristiti priliku da dragim gostima iz inozemstva prezentiramo kulturne i turističke potencijale sredine u koju dolaze i u koju će se, nadamo se, vraćati i u budućnosti. Naravno, nakon službenog programa, u petak i subotu, za sve glazbenike i goste organiziran je festivalski after party na otvorenom.

Jeste li naišli na podršku Grada Solina te Županije, ali i Grada Splita s obzirom na to da će se Festival ipak jednim dijelom održavati i u Splitu?

Ovakav opsežan projekt zasigurno ne bi bilo moguće realizirati bez pomoći lokalne zajednice. U prvom redu ističemo glavne pokrovitelje Festivala Grad Solin i Splitsko-dalmatinsku županiju te Turističku zajednicu grada Splita i Turističku zajednicu Splitsko-dalmatinske županije. Također, mnoge su tvrtke kao sponzori i donatori svojim novčanim prilozima ili uslugama doprinijele realizaciji Festivala, a svima ćemo se zahvaliti posebnom prigodom.

I naposljetku, dotaknut ćemo se i same ideje za organiziranje Solin Brass Fest 2017. Koji je cilj ovog projekta i kakav će on značaj imati za Gradsku glazbu Zvonimir Solin, ali i za sam grad?

Grad Solin u svom ubrzanom turističkom razvoju mora uravnotežiti mnoge elemente pa tako svakako i prateću kulturnu infrastrukturu i ponudu. Festivali su u današnjem vremenu najbolji prozor nekoga grada u svijet, pogotovo ako se Solin namjerava razvijati kao kulturno-turistička destinacija. Ovim festivalom nastojali smo u prvom redu prirediti vrhunski glazbeni događaj europske razine, ali i privući kolege glazbenike u Solin i pokazati im naše kulturne potencijale. Istovremeno, vrlo je važno te potencijale osvijestiti i kod nas samih. Moramo biti svjesni da Festival koji kroz tri-četiri dana dovodi u Solin 250 glazbenika ima značajan utjecaj na turističku i ugostiteljsku ekonomiju i upravo ga zato smatramo opravdanim u širem društvenom kontekstu, ne samo u kulturnom. Što se tiče Gradske glazbe Zvonimir, ovaj je Festival dokaz naše kadrovske i organizacijske zrelosti, u umjetničkom i tehničkom smislu, te potvrda sposobnosti za preuzimanje vodećih uloga u realizaciji najvažnijih kulturnih projekata  u Solinu.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */