Hrvatska

Thompson: Sanader dao 50.000 kn za crkvu u Čavoglavama

Na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočio je pjevač Marko Perković Thompson. Tužiteljstvo tvrdi da je Thompson, prema ideji optuženog Sanadera, dobivao novac iz crnoga stranačkog fonda – kako ne bi nastupao na predizbornim skupovima za krajnje desni politički tabor i time HDZ-u odnio dio birača.

Marko Perković Thompson kazao je da ga je Sanader, nakon što ga je pristao podržati, pitao može li on nešto učiniti za njega. Thompson mu je rekao da bi mogao pomoći oko izgradnje crkve u Čavoglavama, nakon čega mu je Sanader navodno dao 50 tisuća kuna u gotovini. Na izravno pitanje sutkinje je li nastupao u spornoj kampanji Thompson je potvrdio da nije pjevao ni za jednu stranku. Unatoč tvrdnjama iz optužnice posvjedočio je da nije poznavao bivšeg šefa carine i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića koji mu je navodno dao pola milijuna eura. “Barišića nisam poznavao i ne znam jesam li ga vidio kada sam u carini dijelio svoje CD-ove i autograme”, posvjedočio je pjevač. Barišić je potom prigovorio istinitosti njegova iskaza kazavši da je od svega što je rekao točno tek da je bio u carini. “Ovaj iskaz je toliko lažan da je istina samo to da je fizički bio u carini. Dolazio je više puta, a nitko nije mogao doći bez mog znanja. U mom uredu je bio više puta”, kazao je Barišić.

Da se Thompson danas nije pojavio, na sud dovela bi ga policija. Naime, pjevač se nije pojavio na ročištu prije dva mjeseca, a nije opravdao svoj nedolazak, pa je njegovo privođenje naložila sutkinja Irena Kvaternik. Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera nije odustala od neposrednog ispitivanja pjevača.

Uz bivšeg premijera Ivu Sanadera i stranačkog rizničara i šefa carine Mladena Barišića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju je i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček. Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje “crnog stranačkog fonda” preko marketinške agencije Fimi media.

I na prošlom svjedočenju 2013. Thompson je odbacio tvrdnje da je primio novac za ne nastupanje, kao i da je gotovinu primio od Barišića koji je prije posvjedočio da je Thompsonu na Sanaderov zahtjev isplatio nešto više od pola milijuna eura. “Nitko mi nije dao ni nudio novac. Za mene je bio šok kada sam čuo takvu izjavu gospodina Barišića”, posvjedočio je Thompson koji je ipak priznao da je bio u carini, ali samo kako bi se podružio s obožavateljima uoči “velikog maksimirskog koncerta”. Priznao je i da je nešto poslije kupio zemljište na Remetama, ali da su novac za to uložila njegova dva partnera iz Njemačke. O tome su, tvrdi, potpisali i ugovor, no Porezna ga uprava nije priznala pa su mu “razrezali” više od milijuna kuna poreza. Barišić je u svom iskazu kazao da je s Thompsonom bilo dogovoreno da iz crnog fonda dobije najviše 200 tisuća eura za kupnju zemljišta, da bi nakon kampanje došao sa svećenikom Slavenom Milanovićem Litrom i pričom da mu je za zamljište potrebno 515 tisuća eura. Kada mu je Barišić, nakon dogovora sa Sanaderom, isplatio novac, navodno ga je nazvao Litre i rekao da nedostaje osam tisuća eura. I Sanader je to primio s gnušanjem, no Litre je ipak došao po novac, kazao je Barišić u listopadu 2013. /Izvor: HRT /

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */