PLUS Hrvatska Svijet

TERORISTIČKI NAPAD U STRASBOURGU: Grad potpuno blokiran, ubijeno je najmanje četvero osoba

Najmanje četiri osobe ubijene su, a 11 ih je ranjeno u pucnjavi blizu božićnog sajama u Strasborugu, objavila je policija i upozorila građane da ne izlaze na ulice jer je napadač još na slobodi.

Napadač je identificiran i u bijegu, rekli su policijski izvori. Osim toga, izvještaji iz Strasbourga kažu da je napadač ranjen u izmjeni vatre s jednim vojnikom.

Francuski mediji doznaju da je napadač 29-godišnji Chekkat Cherif koji se nalazi na popisu osoba potencijalno povezanih s terorizmom. Policija je navodno i prije pucnjave na sajmu tražila 29-godišnjaka zbog dovođenja u vezu s pokušajem ubojstva. No, u utorak prijepodne ga nisu našli u obiteljskoj kući.

Francuski protuteroristički tužitelj je nakon napada rekao da se radi o terorističkom napadu otvorio i istragu. Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je “ozbiljan incident” u gradu i pozvalo stanovnike da ostane u kućama.

Od građana i turista koji su se zatekli u središtu Strasbourga zatraženo je da se sklone u restorane i ne napuštaju ih. “Čuli su se pucnji i ljudi su trčali na sve strane”, rekao je lokalni trgovac televiziji BFM i dodao da je pucnjava trajala oko 10 minuta.

Napad se dogodio blizu božićnog sajma, na jednom od glavnih gradskih trgova Place Kleber. Snage sigurnosti okružile su to područje u kojem je zaustavljen sav javni promet. Neka nepotvrđena izvješća govore o najmanje troje mrtvih.

Izvor iz Europskog parlamenta izjavio je Hini da su među ubijenima dvojica policajaca i jedan posjetitelj EP-a koji se zatekao na mjestu napada. I predsjednik EP-a Antonio Tajani govorio je talijanskim novinarima o “više mrtvih”.

Iako nije u neposrednoj blizini mjesta napada , zgrada EP-a je blokirana kao objekt od posebnog značaja. Osobe koje su se zatekle u zgradi – zastupnici, službenici i posjetitelji ne mogu je napustiti.

Francuska je pod povećanim stupnjem pripravnosti nakon niza terorističkih napada 2015. i 2016. koje je izvela ili inspirirala Islamska država i u kojima je ubijeno više od 200 ljudi.

Francuski ministar za ekologiju Francois de Rugy je napisao na Twitteru: “Solidarnost i podrška građanima Strasbourga, kao i podrška našim snagama sigurnosti. Ujedinjeni smo i odlučni u zaštiti francuskih građana”.

Hrvatska novinarka na mjestu napada
U Strasbourgu se tijekom ovog incidenta zatekla i novinarka Slobodne Dalmacije Tihana Marović. Novinarka javlja da policija provodi akcije u užem centru grada, u dijelu Pettite France. Objašnjava da su svi pristupi centru blokirani, a da se jednom od najposjećenijih božićnih sajmova u svijetu ne može prići.

“Ja se nalazim kraj katedrale, već pola sata ne možemo proći dalje”, javlja novinarka Slobodne Dalmacije.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */