PLUS Hrvatska

Temperature će pasti, stižu nam naglo zahlađenje, oluje, bura…

Sprema se nagla promjena vremena i zahlađenje, a bit će i oluja i bure. Temperature će jako pasti, a u dijelovima Hrvatske bit će i snijega. 

Za vikend će se diljem Hrvatske nastaviti ovo iznadprosječno toplo razdoblje, kao rijetko koje na početku ožujka, mjestimice čak i kao ni jedno do sada, te barem djelomice sunčano, uz povremeno umjeren i jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, u subotu prolazno i sjeverozapadnjak. Samo će ponegdje pasti malo kiše, a uglavnom u prvom dijelu subote u južnijim će krajevima biti lokalno obilnijih pljuskova s grmljavinom, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Početkom novoga tjedna slijedi znatnija promjena vremena s češćom i većinom obilnijom kišom; umjerenim, mjestimice i jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom, na Jadranu još jačom, na udare gdjegod i olujnom burom i tramontanom, te padom temperature na vrijednosti uglavnom oko prosječnih za sredinu ožujka, gdjekad i nižim. Tijekom ponedjeljka snijeg je u gorju gotovo siguran, posebice Gorskoga kotara i Like, kasnije i Dalmacije, a ponegdje će vjerojatno padati i u nižim predjelima. Moguć je i tijekom još hladnije sredine sljedećega tjedna, a prema njegovom kraju ponovno toplije, mjestimice možda čak i kao ovoga vikenda.  No, ipak ne kao što je bilo u četvrtak.

Stoga će, unatoč zahladnjenju, srednja temperatura zraka cijele prve polovine ožujka biti viša od prosječnih vrijednosti, ali ipak ne kao u prvom tjednu, kada je u većini unutrašnjosti od 6 do 8 °C viša od višegodišnjih srednjih vrijednosti.

U nedjelju na kopnu vrijeme bez veće promjene, osim što će biti vjetrovitije, uz mjestimice jak jugozapadnjak sredinom dana i poslijepodne. A u noći na ponedjeljak jače naoblačenje s kišom, zatim sjeveroistočnjak i zahladnjenje, pa snijeg u gorju neka ne bude iznenađenje. U utorak djelomično razvedravanje i ujutro hladnije, a zatim vrlo vjerojatno ponovno povremena kiša, uglavnom u gorju i snijeg.

Na Jadranu u nedjelju jugo, a malo kiše moguće na sjevernom dijelu. U ponedjeljak više kiše i grmljavina te mjestimice izraženiji pljuskovi. Na sjevernom Jadranu će najprije zapuhati jaka bura i temperatura se sniziti. U utorak prolazno razvedravanje, ali uz jak vjetar još hladnije. Zatim bura slabi, a ponovno raste vjerojatnost kiše, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */