PLUS Hrvatska

Svjetski mediji sve više pišu o masovnom iseljavanju iz Hrvatske

O specifičnoj situaciji na hrvatskom tržištu rada gdje istovremeno nedostaje zaposlenika, ali je prisutna i visoka stopa nezaposlenosti, počeli su pisati i strani mediji.

Tako je na Reutersu, međunarodnoj novinskoj agenciji, osvanuo članak koji se bavi svim aspektima tog problema i u kojem se analiziraju mogući uzroci i rješenja za trenutnu situaciju u Hrvatskoj. Reuters tako piše kako Hrvatsku pogađa ozbiljna nestašica radne snage, pogotovo tijekom turističke sezone, prenosi Index.

Smatra kako takva situacija ozbiljno prijeti daljnjem ekonomskom razvoju Hrvatske i pita se hoće li Hrvatska uspjeti dostići druge, razvijenije zemlje Europske unije.

Ekonomski analitičari, prema Reutersu, smatraju kako su tome uzrok niska primanja, loše i nedostatno obrazovanje te ekonomija koja je pretežito pod kontrolom države. To su glavni faktori zbog kojih mladi i radno sposobni ljudi napuštaju Hrvatsku u potrazi za boljim zaposlenjem.

Reuters navodi podatke HUP-a prema kojima hrvatskim tvrtkama nedostaje najmanje 30 tisuća radnika, većinom u turističkom sektoru, što je problematično jer turizam u Hrvatskoj ima vrlo visok udio u BDP-u, gotovo 20%.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */