PLUS Dalmacija

SVI U IŠČEKIVANJU SUZA SV. LOVRE // Očekuje nas sjajna kiša meteora, evo kad je najbolje vrijeme za opažanje

Kao i svake godine u ovo vrijeme ljubitelji astronomije iščekuju kišu meteora, poznatu kao Perzeide ili suze svetog Lovre. Obzirom da nema Mjeseca, ovaj nebeski vatromet bit će vidljiv u noći 11. i 12. kolovoza 2018.

Prema prognozama maksimum će se dogoditi u noći s nedjelje na ponedjeljak pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Venera, Mars, Saturn i Jupiter. Pozivaju gradove i općine na gašenje javne rasvjete 12. kolovoza kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore. Obzirom da nema Mjeseca, ovaj nebeski vatromet pogledajte i u noći prije samog maksimuma sa 11. na 12. kolovoza 2018. Astronomsko motrenje bit će organizirano među ostalim i u Splitu, i to u nedjelju 12.08. od 19:30 na Zvjezdarnici na Mosoru. Sve organizira Zvjezdano selo Mosor.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */