Hrvatska

SUZE SV. LOVRE // Očekuje nas najsjajnija kiša meteora ikad zabilježena

Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina u Dalmaciji, a preuzet je iz Italije.

Sv. Lovre jedan je od najpoznatijih svetaca, a glava mu je odrubljena 6.kolovoza 258. godine, a budući da se kiša meteora, zvana Perzeidi, događa otprilike u vrijeme njegova spomendana sredinom kolovoza, otud i naziv “suze sv. Lovre”.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku između 9. i 13. kolovoza ove godine kada bi trebali vidjeti spetakl na nebu obzirom da će meteorska kiša Perzeida osvijetliti cijelo nebo. Pretpostavlja se da ćemo ukoliko ovo propustimo, iduću vidjeti tek za 96 godina.

Meteorski roj nastaje prolaskom kometa Swift-Tuttle kraj Sunca, a ono što možemo vidjeti na nebu su djelići kometa koji presijecaju putanju Zemlju.

Meteori će biti brojniji što se više bliži jutro, no možete ih početi promatrati već od 23 sata.

Želite li uživati u nezaboravnom prizoru na nebu preporučamo da pronađete mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, zavaljeni u ležaljku ili dodajte dašak romantike pa se smjestite negdje na plažu u skrivenoj uvali.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */