Život & Kultura Kultura

SUTRA // Predstava “Opsada Sinja 1715.” u spomen na slavnu bitku

izvor: visitsinj.com

Na autentičnim lokacijama na kojima se sve odigralo, već nekoliko godina zaredom izvodi se predstava “Opsada Sinja 1715.” prema scenariju prof. Velimira Borkovića i pod redateljskom palicom dugogodišnjeg intendanta splitskog HNK-a Rade Perkovića.

Ove godine pod organizacijom Turističke zajednice Grada Sinja uz potporu Grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije predstava će se odigrati sutra, 10. kolovoza, s početkom u 20 sati i 30 minuta na sinjskoj Pijaci. Drugi čin predstave uprizorit će se na Trgu Franje Tuđmana.

Prvi čin počinje na Pijaci, glavnom sinjskom trgu, kada Osmanlije osvajaju sinjsku varoš, pale crkvu i odvode narod u roblje. Vrlo su efektni nastupi članova HGSS-a koji se, kostimirani u osmanlijske odore, spuštaju s krovova okolnih zgrada, vjerno dočaravajući paniku koju su Sinjani mogli osjetiti pred strašnim neprijateljem. Mustafa-paša Čelić slavodobitno prolazi u kočiji bahato najavljujući lako osvajanje sinjske Tvrđave, gdje se sklonio puk sa šačicom branitelja i slikom Majke Božje.

Drugi čin se odvija na Tvrđavi, gdje Vijeće obrane odlučuje braniti svoj grad od mnogostruko nadmoćnijeg i snažnijeg neprijatelja. Prikazan je i pašin čador, razuzdane zabave i bijes nakon što se Sinjani  odbijaju predati. Osmanlije u više navrata jurišaju na Tvrđavu, no napadi su uspješno odbijeni. Nakon procesije s Gospinom slikom, koju predvodi fra Pavao, glasnik donosi vijest: „Turci biže!“
Oduševljenje nastupa u sinjskom taboru te zahvalni puk, branitelji, fratri i časnici pred Gospinim likom na zidu crkve pjevaju pjesmu zahvalnicu „O Gospe Sinjska, djevo sveta…

Ulaz na predstavu je besplatan.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */