Dalmacija Pitaj odvjetnika

Susjed koristi dio nekretnine jer mu je vlasnik to dopustio, a sad je želi pripisati sebi.

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠEG ČITATELJA:

Poštovani, nekretnina je upisana na mene 1/1, ali moj susjed tvrdi da je pola te nekretnine njegovo i da on oduvijek koristi pola te nekretnine, spominjući dosjelost. Istina je da on koristi jedan dio te nekretnine, ali samo zato jer sam mu ja dopustio, a ne zato što je to njegovo.

Imam li pravo tužiti ga za smetanje posjeda i može li on tražiti od mene pola vlasništva?


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:

Poštovani, prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima posjednik kojemu je posjed samovlasno smetan ima pravo svoj posjed zaštititi putem Suda tražeći da se utvrdi čin smetanja, uspostavi stanje kakvo je bilo u času smetanja, te zabrana takvog smetanja ubuduće.

Za napomenuti je da pravo na zaštitu posjeda prestaje protekom roka od 30 dana od dana kada je smetani saznao za smetanje posjeda, a najkasnije godinu dana. U slučaju da su Vam prošli navedeni rokovi uvijek Vam preostaje vlasnička tužba koju možete pokrenuti bilo kada.

Nadalje, što se tiče stjecanja nekretnine dosjelošću, u Vašem slučaju susjed ne može steći vlasništvo iste na idealnom dijelu s obzirom da se idealni dio ne može steći dosjelošću.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svakog vikenda dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */