PLUS Hrvatska

Strabag podnio žalbu Upravnom sudu kojom traže odgodu početka radova na Pelješkom mostu

Austrijski Strabag je Upravnom sudu podnio tužbu na odluku o izvođaču radova na Pelješkom mostu te je zatražio odgodu početka radova.

– Potvrđujemo da smo danas Upravnom sudu podnijeli žalbu na odluku o izvođaču radova na Pelješkom mostu. Također smo podnijeli prijedlog za privremenu zabranu početka radova. Uz to, obratili smo se Europskoj komisiji – kratko su izvijestili iz Strabaga. Jutarnji list ovaj je vikend najavio da će austrijski Strabag, kao i konzorcija talijanskog Astaldija i turskog Ictasa, podnijeti tužbe Upravnom sudu protiv odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, koja je nedavno odbila njihove žalbe na odabir kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation za gradnju Pelješkog mosta.

Hrvatske ceste su u siječnju ove godine odabrale ponudu kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation za gradnju Pelješkog mosta, a ta je ponuda bila po cijeni od 2,08 milijardi kuna, dok je talijansko-turski konzorcij ponudio cijenu od 2,55 milijardi kuna, a Strabag 2,62 milijardi kuna. Na tu se odluku i austrijski ponuđač i talijansko-turski konzorcij su u drugoj polovici siječnja podnijeli žalbe Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Strabag je tvrdio da je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene za niz radova.

Upitan danas u Tkonu kako komentira Strabagovu žalbu, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je izjavio kako “ne može i ne smije komentirati sudske tužbe i sudske procese”.

– Što se tiče zaustavljanja gradnje Pelješkoga mosta, mislim da bi to pitanje trebalo postaviti svim stanovnicima Dubrovačko-neretvanske županije, pa čuti njihov odgovor, a taj odgovor je i moj odgovor – rekao je Butković koji je najavio da bi ugovor o gradnji s kineskim konzorcijem trebao biti potpisan početkom idućeg tjedna.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */