Zanimljivosti

Što je starije, kokoš ili jaje? Odgovor je konačno stigao!

Znanstvenici sveučilišta Sheffield i Warvick su, čini se, našli odgovor na pitanje svih pitanja: što je starije, kokoš ili jaje, piše britanski Daily Mail.

Na najčešće postavljeno pitanje od postanka svijeta, ljudi u najvećem broju odgovaraju “jaje”, uz objašnjenje da su na taj način još dinosauri dolazili na svijet.

Međutim, znanstvenici sveučilišta Sheffield i Warvick imaju drugačiji odgovor.

Njihovo istraživanje, naime, pokazalo je da ljuska kokošijeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoš morala postojati prije jajeta.

Taj protein, objašnjavaju znanstvenici, zove se OC-17 i djeluje poput katalizatora koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska je potrebna da zaštiti žumance u kojem se razvija pile.

Znanstvenici su u istraživanju koristili superkompjuter HECToR kako bi mogli zumirati unutrašnjost jajeta i prate njegov razvoj.

Ono što su otkrili je da je protein OC-17 ključan za poticanje kristalizacije u ranim stadijima razvoja ljuske tako što pretvara kalcij-karbonat u kristale kalcita koji prave ljusku.

Kristali kalcita se, inače, mogu naći u kostima i oklopima raznih životinja, s tim da se kod kokošaka on stvara brže nego kod bilo koje druge vrste i proizvodi šest grama ljuske u 24 sata.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */