PLUS Dalmacija

Stiže nova drastična promjena vremena. Meteorolozi objavili što nas čeka

Bura stoljeća koja je jučer silovito bjesnila Dalmacijom i napravila ogromnu štetu danas je, kako su meteorolozi i najavili, oslabjela.

Sada stiže nova drastična promjena vremena, koja će započeti već početkom tjedna, a vrhunac će imati najvjerojatnije u četvrtak.

Bura tijekom nedjelje slabi, no još uvijek izaziva probleme u prometu pa je tako za sva vozila osim osobnih zatvoren dio autoceste prema Rijeci, a jutros je još uvijek zbog bure bilo problema u trajektnom prometu.

Do kraja dana u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će sunčano, uz vrlo hladno jutro. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka između -6 i -3 °C, a najviša dnevna od 2 do 4 °C.

Relativno hladno i u središnjoj Hrvatskoj, te pretežno sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu i u gorju barem djelomice sunčano. Prijepodne će puhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura, koja će od sredine dana oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od -8 do -4 °C, uz obalu između 0 i 3 °C. Najviša dnevna u gorju od 0 do 2 °C, na moru između 8 i 10 °C.

Na srednjem Jadranu pretežno sunčano, prijepodne još s jakom, na udare mjestimice i olujnom burom koja će poslijepodne oslabjeti. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti Dalmacije između -3 i 0 °C, uz obalu od 0 do 3 °C. Najviša dnevna uglavnom između 5 i 10 °C.

Podjednako relativno hladno bit će i na jugu Hrvatske, iako pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. Puhat će umjerena i jaka, na udare i olujna bura, koja će poslijepodne oslabjeti, prognozira mr. sc. Dragoslav Dragojlović za HRT.

U novom tjednu većinom suho, barem djelomice sunčano i znatno toplije

Idućih dana u unutrašnjosti barem djelomice sunčano. Prolazno naoblačenje s kišom najvjerojatnije je u petak. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka u postupnom porastu, ali će jutra do sredine idućeg tjedna biti hladna, mjestimice s mrazom.

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano, u utorak ponegdje s umjerenom naoblakom, a u petak prolazno jače naoblačenje s kišom. U nedjelju će bura oslabjeti, ali će još i u ponedjeljak biti umjerena i jaka. U utorak slab do umjeren sjeverozapadnjak, a u četvrtak i petak umjereno i jako jugo. Temperatura zraka u postupnom porastu pa će sredinom tjedna biti većinom 15 °C“, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

Zatopljenje bi trebalo biti toliko drastično da se sredinom sljedećeg tjedna, prema manje pouzdanoj sedmodnevnoj prognozi ECMWF koju objavljuje DHMZ, ali i prema onoj meteorološkog servisa AccuWeather, u kopnenim krajevima očekuje temperatura koja bi mogla dosezati gotovo 20 stupnjeva Celzijevih.

Prema tim bi meteorološkim predviđanjima na kopnu sredinom tjedna moglo biti toplije nego na Jadranu.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */