PLUS Hrvatska

SRUŠENI SVI DOSADAŠNJI REKORDI: Zabilježen nikad veći broj iseljavanja iz Hrvatske

U 449 od ukupno 556 općina i gradova u Hrvatskoj u nepunih sedam godina, od travnja 2011. do kraja 2017., zabilježen je ukupni pad broja stanovnika, a u njih čak 105 pad je iznosio 15 ili više posto.

Broj stanovnika smanjio se i u velikim gradovima. Od četiri najveća, porast je zabilježen samo u Zagrebu, i to skroman od 1,8 posto stanovnika, piše Jutarnji list. Ostala tri hrvatska grada s više od 100.000 stanovnika zabilježila su pad – Split od 3,8 posto, Osijek od 4,5 posto, a Rijeka od 7,4 posto.

Među županijskim središtima najveći je pad broja stanovništva pretrpio Vukovar, koji je u promatranom periodu izgubio svakog 6. stanovnika: u Vukovaru je, na temelju podataka za proteklih sedam godina, umiralo dvostruko više ljudi nego što se rađalo djece, a iseljenika je bilo trostruko više nego doseljenika. Posebno je vidljiv val odseljavanja u inozemstvo nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju: 2012. godine iz Vukovara su se u inozemstvo odselila 34 stanovnika, a lani njih 473. I to 473 osobe koje su uredno odjavile boravište i prijavile se u inozemstvo, a one koji su otišli bez službene odjave službena statistika ne bilježi. Od ostalih županijskih središta porast stanovništva zabilježili su samo Dubrovnik (3,6 posto) i Čakovec (2,3 posto).

Pokazali su to podaci Državnog zavoda za statistiku koji je procijenio broj stanovnika po općinama i gradovima uzimajući u obzir podatke o prirodnom prirastu odnosno razlici između umrlih i rođenih u tom periodu te službene podatke o iseljavanju koji su, prema objektivnim procjenama, kad se radi o iseljavanju u inozemstvo, manji od realnih podataka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */