Split Kultura

Splitski suvremeni cirkuski kolektiv gostuje u Češkoj

Splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 od 10. do 25. ožujka 2019. godine nalazi se na rezidenciji u Plum Yard centru – slobodnom prostoru za kazalište, umjetnost i edukaciju – u malom češkom mjestu Malovice u organizaciji Cirqueona, centra za razvoj suvremenog cirkusa u Češkoj, i kazališta Continuo Theatre koji upravlja prostorom Plum Yarda.

Rezidencija u Plum Yardu treća je faza istraživanja za novu produkciju radnog naziva „Barehanded Sculptor“. U osnovi nove produkcije ROOM 100 je istraživanje atmosfere javnog prostora, istraživanje kako ljudsko tijelo može pojačati atmosferu specifičnih javnih prostora i kako tijela obogaćena cirkuskim (kontorcionizma, dislokacije i akrobatike) i plesnim (butoh ples) vještinama mogu prezentirati svoje vještine bez narušavanja ravnoteže prostora.

Istraživanje za novi projekt započeto je u kolovozu 2018. godine kada je redatelj Jakov Labrović pozvan na jednomjesečnu rezidenciju u Kopenhagen, u organizaciji Københavns Internationale Teater. Izmicanje izvedbene umjetnosti iz tradicionalnih kazališnih okvira i dovođenje u javni prostor rezultiralo je work-in-progress prezentacijom u tvornici PrØvestenen u izvedbi Jakova Labrovića i Antonije Kuzmanić. Druga faza istraživanja realizirana je u listopadu 2018. godine istraživanjem specifične arhitekture nikad dovršenog Doma mladih i načina na koji prostor koji nema izvedbenu namjenu može postati takav. Rezultat druge faze istraživanja je kontorcionistički performans u izvedbi Antee Vrdoljak.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */