PLUS Split

Splitski SDP pokrenuo peticiju za zaštitu splitskog turizma – protiv povećanja paušala za male iznajmljivače!

SDP Split je pokrenuo ‘Peticiju za zaštitu splitskog turizma – protiv povećanja paušala za male iznajmljivače!’.

– Ovom peticijom tražimo da se paušalni porez za male iznajmljivače na području Splita ne povećava, kako traži gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Tražimo da visina paušalnog poreza po krevetu odnosno smještajnoj jedinici u kampu za prvu zonu (Bačvice, Blatine-Škrape, Bol, Grad, Gripe, Lokve, Lovret, Lučac-Manuš, Meje, Mertojak, Plokite, Spinut, Split 3, Trstenik, Varoš, Žnjan) iznosi 300 kuna, te da visina paušalnog poreza po krevetu odnosno smještajnoj jedinici u kampu za drugu zonu (Kman, Kocunar, Pujanke, Sućidar, Stobreč, Slatine, Brda, Mejaši, Kamen, Neslanovac, Sirobuja, Šine, Visoka, Donje Sitno, Gornje Sitno, Kamen, Srinjine i Žrnovnica) iznosi 150 kuna – navedeno je.

– Prema prijedlogu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare paušalni porez po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu skočio bi za prvu zonu u Splitu sa 300 kuna na 750 kuna, u drugoj zoni u Splitu bi ostao isti, za naselja Stobreč i Slatine skočio bi sa 255 kuna na 300 kuna, za naselje Žrnovnicu sa 210 na 300 kuna, te za Sitno Donje, Sitno Gornje i Srinjine sa 150 kuna na 300 kuna. Sukladno Zakonu o porezu na dohodak predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave obvezna su za 2019. godinu donijeti odluke kojima će se propisati visina paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu do 31. siječnja 2019. godine. Obrazloženja Nacrta prijedloga Odluke o određivanju visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu zapravo i nema, osim izražene namjere da visina paušalnog poreza ne bude jedinstvena za sve područja grada Splita.

Paušalni porez ne smije se povećavati. To pogotovo vrijedi za 2019. godinu. Već su započele pripreme za iduću turističku predsezonu i sezonu, uključujući i oglašavanje i formiranje cijena. Nakon gotovo potpunog uništenja industrije turizam je vitalna grana privrede koja naš grad ekonomski drži iznad površine. Povećanje paušala je potencijalno veliki udar na poslovanje nekoliko tisuća malih iznajmljivača u Splitu od kojih mnogi jedva spajaju kraj s krajem. Preko deset posto stanovnika Splita direktno živi od ove djelatnosti, kad se uzmu u obzir iznajmljivači i članovi njihovih obitelji. Povećanje paušalnog poreza bi ugrozilo isplativost ovog posla, a posebno zbog činjenice da se sve više mora ulagati u kvalitetu tih apartmana. Povećanje ruši svaku računicu, pogotovo kod onih iznajmljivača koji ostvaruju prosječnu popunjenost. Postoji i opasnost da bi u slučaju povećanja paušalnog poreza dio iznajmljivača odjavio apartmane, te da bi se opet suočili s širenjem problema iznajmljivanja ‘na crno’.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */