Zdravlje

“ČUJU VAM SE” // Što sve možete učiniti da smanjite neugodni miris svojih nogu?

Neugodnom mirisu stopala najčešće pridonose gljivice, loša obuća i sintetičke čarape. Važno je otkriti uzrok smrdljivih stopala i poraditi na njegovom otklanjanju.

Kako bismo pomogli vratiti ugodan miris vašim stopalima, donosimo vam par savjeta:

 

Nakon pranja nogu, obrišite dijelove između prstiju

Većina ljudi nakon tuširanja ili pranja nogu samo prebriše tabane i odmah navuče čarape. Međutim, to nije dovoljno. Nakon pranja nogu lagano ručnikom osušite noge i pažljivo obrišite kožu između svih prstiju. Preostala vlaga tako neće moći postati uzrok gljivičnim infekcijama.

Uklonite plodno tlo za nastanak gljivica

Pod noktima i na ogrubjelim dijelovima kože nalazi se većina bakterija koje uzrokuju neugodan miris. Nemojte zaboraviti dobro oprati stopala i ukloniti zadebljanu kožu na petama kako nebi nastali dodatni problemi. Redovito i režite nokte kako biste smanjili mogućnost nastanka gljivica i imali uredne i mirisne noge.

Pripremite čaj za stopala

Tanini u listovima čaja eliminiraju bakterije i smanjuju znojenje. Svakodnevno možete pripremati čaj za stopala po ovom receptu:

  • Stavite 3 čajne žličice čaja u 1 l tople vode.
  • Dodajte 2 l hladne vode.
  • Namačite noge u toj tekućini oko 30 minuta.

Koristite jabučni ocat

Topla kupka od jabučnog octa na kraju dana je odlična za čišćenje i ublažavanje zdravstvenih tegoba stopala. Ova kupka će vam pomoći ukloniti mrtve stanice kože. Jabučni ocat ima prepoznatljiv miris koji će osvježiti vaša stopala. Pomiješajte 0,5 l octa s 200 ml tople vode. Namočite komad gaze i prekrijte stopala na 20 minuta. Dobro obrišite i osušite kožu.

Iskoristite eterična ulja

Ulje lavande će biti savršeno blago i ugodno za stopala. Osim ugodnog mirisa, lavanda također ima antibakterijski učinak. Izmasirajte stopala s 4 kapi ulja ili napraviti kupku za stopala tako da pomiješajte 2 kapi ulja s 3 l vode. Namočite noge 15 minuta i dobro ih osušite.

Perite čarape s naopake strane

Na taj način ćete bolje očistiti stanice kože i bakterije. Izbjegavajte sintetičke čarape jer ne dopuštaju stopalima da dišu. Odaberite čarape koje imaju što veći udio pamuka.

Kod kuće skinite čarape i hodajte bosonogi

Kad god uhvatite priliku, skinite čarape i hodajte bosonogi. Kada hodate u čarapama, one skupljaju bakterije. Uz malo vlage, počinju bujati i razmnožavati se. To svakako želite izbjeći.

I obuća je bitna

Ako vam je stopalo vlažno, vlažna je i obuća iznutra. Ako ju ne možete prati u perilici, svakako ju redovito sušite na zraku. Što manje obuću perete i prozračujete to je veća vjerojatnost za širenje različitih bakterija koji na kraju završavaju na vašim čarapama a onda i nogama.

Posjetite liječnika

Ako se uz smrdljiva stopala, pojavljuje svrbež i guljenje kože, vrijeme je za posjet liječniku. To može biti simptom bolesti i svakako je dobro da liječnik utvrdi uzrok navedenih simptoma.

 

Podijeli, neka i drugi vide.
Tagovi

NAJNOVIJE

/* ]]> */