PLUS Pitaj odvjetnika

Smije li policija kršiti prometna pravila i zaustaviti vas na autobusnoj stanici?

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠEG ČITATELJA:

Poštovani, nedavno sam doživio vrlo neugodnu situaciju usred bijela dana. Naime, dok sam vozio zaustavila me policija, ali na način da je policajac svojim vozilom prošao kroz crveno (meni je bilo zeleno) i naredio mi da stanem na autobusnoj stanici.

Sve to skupa jer navodno nisam bio vezan, ali cijeli taj manevar, prolazak kroz crveno, zaustavljanje na stanici tako da autobus ne može stati, imao sam osjećaj da sam napravio ne znam što, a što je najgore bio sam vezan.

Zanima me smije policija tako postupati i na taj način kršiti prometna pravila i ugrožavati druge?


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:

Poštovani,

Članak 149. Zakona o sigurnosti prometa na cestama st 1. glasi:

“Na vozila službe hitne pomoći, sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, civilne zaštite, unutarnjih poslova, vojne policije i carine, kad posebnim uređajima daju zvučne i svijetlosne, ne primjenjuju se odredbe tog zakona o ograničenju brzine, propuštanju vozila i prednosti prolaska, o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili prelaženju iz trake u traku, o zabrani presjecanja kolone pješaka, obvezi vezanja sigurnosnim pojasom, te zabrani uporabe mobitela.”

Stavak 2 istog članka još navodi da se iznimno na gore navedene ne primjenjuju, uz uvjet da je to neophodno potrebno, a vodeći računa o drugim sudionicima prometa, ne primjenjuju se ni odredne o strani kretanja vozila, uključivanju u promet, o zaustavljanju i parkiranju, te polukružnom okretanju.

Dakle baš nitko nema zakonsko pravo proći kada je upaljeno crveno svijetlo na semaforu.

Što se tiče zaustavljanja na autobusnoj stanici, isto se propisuje gore navedenim čl. 149, ali i čl. 150 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a u kojem članku je navedeno: “Iznimno od odredbi čl. 149 ovog zakona, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila policije, carine i vojne policije, bez obzira imaju li ugrađene posebne uređaje za utvrđivanje prekršaja i davanje zvučnih i svijetlosnih signala u obavljanju službenih zadaća, ne primjenjuju se odredbe ovog zakona o ograničenju brzine, prelaženja iz trake u traku, o poštivanju prometnih znakova i o zaustavljanju i parkiranju, te zabrani uporabe mobitela”.

Dakle, policijsko vozilo ne smije proći kroz crveno svijetlo na semaforu, a smije vas zaustaviti na stanici samo u slučaju ako time ne ugrožava druge sudionike u prometu, što bi značilo da autobus može stati na tu stanicu, te da putnici mogu izići na nogostup.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svakog vikenda dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */