PLUS Hrvatska Magazin

Seminar ženskog klapskog pjevanja DA-Klapa! ponovno oduševio u Daruvaru

Foto: Ivica Ivesa

Tijekom vikenda 23. i 24. ožujka, grad Daruvar se po treći put pretvorio u centar klapskog svijeta zahvaljujući Ženskoj klapi Stentoria koja je organizirala 3. seminar ženskog klapskog pjevanja DA-Klapa.

Ove godine, Seminar je u vrlo kratkom roku privukao velik broj klapašica, od kojih se mnoge vraćaju po drugi ili treći put. Tako je u Daruvar stiglo osamdesetak pjevačica iz cijele Hrvatske, ali i šire.

Foto: Ivica Ivesa

Uz domaću klapu Stentoria, na radionicama su sudjelovale članice klapa Skontradura iz dalekog Dubrovnika, Kolura iz Splita, Uzorita iz Sukošana, Kandelora iz Zemunika, Oršulice iz Vodica, Peružini iz Paga, Muštre iz Novalje, Sorelo i Obilanca iz Zagreba, Stridonne iz Štrigove, Viva iz Koprivnice, pjevačka skupina iz Kutine, te klapa Fiaminge čak iz Münchena.

Foto: Ivica Ivesa

Kao i na prethodna dva seminara, održana 2016. i 2018. godine, Stentoria nastavlja suradnju s eminentnim klapskim i glazbenim stručnjacima i voditeljima, obrađivačima i skladateljima. Voditelji radionica po treći su put bili dr. sc. Joško Ćaleta, Srećko Damjanović, prof. Jasminko Šetka, a po drugi put prof. Ivana Šutić, dok se prof. Ivo Lise prvi put predstavio sudionicama daruvarskog Seminara. Predavači su radili s po dvije grupe pjevačica koje su imale priliku upoznati se s različitim pristupima i usavršiti svoju vokalnu tehniku radeći na tradicionalnim napjevima i obradama pisanim isključivo za ženske klape.

Tijekom Seminara provedeno je i zanimljivo istraživanje o kreativnosti, čega kod klapašica sigurno ne nedostaje, doc. dr. sc. Ane Butković, redovite profesorice s Odsjeka za psihologiju Filozofskog Fakulteta u Zagrebu, koja je za ciljanu skupinu odabrala baš članice klapa.

Svi predavači i sudionice Seminara dijele veliko oduševljenje organizacijom te rezultatima dvodnevnih radionica, koji su predstavljeni na zajedničkoj završnoj produkciji. Osim pjevačkog usavršavanja, ono što klapašice posebno oduševljava je prilika za umrežavanje i sklapanje prijateljstava među klapama iz raznih krajeva, te snažan osjećaj jedinstva i užitka u zajedničkoj pjesmi.

Lijepim dojmovima pridonijele su i prirodne i kulturne znamenitosti najljepšeg malog grada Daruvara, koje su oduševile brojne klapašice tijekom prvog proljetnog vikenda. Dok se dojmovi još sliježu, svi se već nadaju i raduju sljedećem seminaru iduće godine.

Organizacijom ovog Seminara, Ženska klapa Stentoria, sa svojom voditeljicom Romanom Herout, nastavlja vrijedno raditi na njegovanju klapske pjesme i hrvatske kulturne baštine općenito, te na povezivanju svih zaljubljenika u klapsku pjesmu.

Za Žensku klapu Stentoria: Antonia Varat

foto: Ivica Ivesa, MULTIMEDIA I d.o.o.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */