PLUS Split

SDP: Protuzakonito i nefunkcionalno! Tako bi se u dvije riječi moglo opisati gradonačelnikovo „preustrojavanje“ Gradske uprave u Splitu

Goran Šarotić, član Savjeta za gospodarstvo SDP-a Split i član Županijskog odbora SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, komentirao je aktualna zbivanja oko sistematizacije splitske gradske uprave. Njegovo priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti…

“Protuzakonito i nefunkcionalno! Tako bi se u dvije riječi moglo opisati gradonačelnikovo „preustrojavanje“ Gradske uprave u Splitu. Prije već više od godinu dana je usvojena Odluka o ustrojstvu Gradske uprave Grada Splita (objavljena u Službenom glasniku Grada Splita br. 55/17 od 21. prosinca 2017.).

To, samo po sebi i ne bi bila tolika vijest da ova, HDZ-ova, Gradska uprava nije učinila niz nezakonitosti pri promjeni sistematizacije. Nezakonitosti koje će, nažalost, platiti porezni obveznici – građanke i građani grada Splita. Problem međutim nije u samoj Odluci o ustrojstvu jer ista je u suštini samo prijepis Odluke o ustrojstvu Gradske uprave Grada Splita iz 2013. godine. Problem je pak slijedeći.

Odredbom članka 28. Odluke o ustrojstvu preuzeti su svi dotadašnji zaposlenici Banovine s onim pravima i obvezama koje su imali po staroj sistematizaciji i to sve do donošenja pojedinačnih rješenja o raspoređivanju na nova radna mjesta. Međutim, prilikom donošenja pojedinačnih rješenja o raspoređivanju velikom dijelu zaposlenika Banovine, koje iz ovih ili onih razloga ova HDZ-ova vlast drži nepodobnima, grubo su prekršena prava jer su mnogi, bez ikakvog razloga, raspoređeni na radna mjesta sa znatno nižim koeficijentima složenosti što znači i sa znatno nižim plaćama.

Dio radnika, revoltiran nezakonitim i arbitrarnim postupanjem ove Gradske uprave, tužio je Grad Split Upravnom sudu sa zahtjevom da se rješenja ponište kao nezakonita. Počele su već pristizati i prve presude s Upravnog suda te je Upravni sud u desetak slučajeva presudio u korist radnika i poništio nezakonita rješenja!

Posljedice ovakvog HDZ-ovog postupanja bit će slijedeće. Radnici će se vratiti na one poslove koje su obavljali prije no što su nezakonito raspoređeni na drugo radno mjesto, a uz to primiti će i razliku plaće koju bi ostvarivali da nisu nezakonito raspoređeni i ove koju su ostvarili, naravno sve uvećano za kamate. S druge strane, oni koji su raspoređeni na radna mjesta s kojih su nepodobni razriješeni, nastaviti će i dalje raditi poslove tog radnog mjesta i za to primati odgovarajuću plaću. Dakle na radnom mjestu za koje je predviđen jedan radnik, umjesto tog jednog radnika, zahvaljujući HDZ-u, ubuduće ćemo imati dva radnika.

Koji će od tih radnika uistinu obavljati poslove tog radnog mjesta mislimo da nije teško pogoditi. Koliko je pak radnih mjesta zahvaćeno ovakvim nezakonitim radnjama HDZ-ove vlasti uistinu je teško procijeniti, ali već se sada sa sigurnošću može reći da će „tješka grješka“ HDZ-ovaca, porezne obveznike ovoga Grada koštati milijune kuna. „Uspjeh“ gradonačelnika koji se bliži polovici svog mandata je ne samo činjenje niza nezakonitosti kod „preustrojavanja“ uprave, već i još veća nefunkcionalnost uprave od zatečene, što između ostalog ilustrira činjenica da na mjestima glavnih rukovoditelja još uvijek imamo „pročelnike po ovlaštenju“.

Treba povećati funkcionalnost Gradske uprave, ali nikako ne na ovakav štetan, spor i protuzakonit način. O „kvalitetnom“ radu gradonačelnika svjedoči i činjenica da ćemo tek sad dobiti novog pročelnika za komunalu, najvažniji gradski resor, a za neka pročelnička mjesta nisu ni raspisani natječaji.

Hoće li i za ove propuste gradonačelnik okriviti Predsjedništvo HDZ-a Split i Petra Škorića!? – piše Goran Šarotić, član Savjeta za gospodarstvo SDP-a Split i član Županijskog odbora SDP-a Splitsko-dalmatinske županije.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */