PLUS Hrvatska

Samo devet gradova u Hrvatskoj ima više rođenih nego umrlih, u vrhu liste su Solin, Metković i Kaštela

Foto: Solin Live (Adriatic Jadro)

Novi podaci Državnog zavoda za statistiku, prema kojima samo devet gradova u Republici Hrvatskoj imaju više rođenih nego umrlih, svrstali su Grad Kaštela u sami vrh gradova po stopi prirodnog prirasta, točnije među prva tri, što dokazuje da nove demografske mjere počinju davati prve rezultate.

Najveću razliku broja živorođenih u odnosu na umrle zabilježio je, pak, grad Solin, koji ima prirodni prirast od 76 novih građana. Slijede Metković (45), Kaštela (33), Dugo Selo (31), Imotski (16), te Krk, Pazin, Opuzen i Biograd na moru, piše gradonačelnik hr.

Svi znamo da je Hrvatska demografski u sve težoj situaciji, da mladi ljudi koji su tek osnovali ili će tek osnovati obitelji masovno odlaze iz zemlje, zbog čega je odnos prirodnog prirasta, dakle broj rođenih u odnosu na broj umrlih u cijeloj državi sve više negativan.

Na popisu 128 gradova u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku doista ima svega njih devet koji su u prošloj godini zabilježili više živorođenih od umrlih. Nije riječ o najvećim gradovima, dapače, najveći hrvatski gradovi su uglavnom na samom začelju ljestvice.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */