PLUS Dalmacija

Rotary klubovi Split Novi i Kočevje donirali respirator Odjelu intenzivne pedijatrije splitskog KBC-a

Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović posjetila je splitski Klinički bolnički centar gdje je nazočila svečanoj primopredaji novog respiratora na Odjelu intenzivne pedijatrije.

Respirator vrijedan 160 tisuća kuna kupljen je i doniran zajedničkim naporima Rotary cluba Split Novi i Rotary cluba Kočevje iz Slovenije čiji su brojni članovi nazočili svečanosti. Leon Behin, predsjednik Rotary cluba iz Kočevja istaknuo je kako je povod ove plemenite akcije bilo spašavanje rano rođene bebe iz obitelji Janeza Smole, a koju je, kako je kazao, spasilo hrabro i predano osoblje splitskog Odjela intenzivne pedijatrije.

– Preko milijun Slovenaca godišnje posjeti Dalmaciju. Mnogi od njih se nađu u raznim situacijama kada je potrebna medicinska pomoć i intervencija. Kada su bebe i djeca u pitanju, onda smo svi posebno osjetljivi i tu granica, kao ni prepreka, doista nema. Doktori splitskog KBC-a svakog dana pokazuju svoju profesionalnu stručnost, ali i ljudsku dimenziju plemenitog medicinskog poziva. Hvala im na tome – kazao je Behin. Zamjenica Hrgović ustvrdila je da je čin kupnje i donacije respiratora zajednički cilj i dobro djelo koje ne poznaje granice.

– Vrijedno, marljivo i samozatajno se radilo na ostvarenju ove vrijedne donacije. Rotarijanci su pokazali da imaju čitavu mrežu dobrih ljudi koji čine dobra djela, a donacija respiratora dokaz je tome. Danas smo se okupili kao prijatelji koji znaju da je zajednička suradnja itekako potrebna – poručila je zamjenica Hrgović dodavši kako Grad Split ima ozbiljan socijalni program s čitavim nizom mjera pomoći. Na vrijednoj donaciji koja će biti od velike pomoći najmanjim pacijentima zahvalili su se brojni govornici, među njima i zamjenik ravnatelja KBC-a dr.sc. Julije Meštrović, predstojnik Klinike za dječje bolesti dr.sc. Marijan Saraga , pročelnica Zavoda za intenzivnu pedijatriju Branka Polić, te zamjenik župana Luka Brčić.

Na kraju svečanosti u emotivnom govoru liječnicima splitskog Odjela intenzivne pedijatrije zahvalio se i Janez Smole čija je malena djevojčica Meta danas zdrava i vesela.

– Bili su to doista teški trenutci u kojima sam osim velike profesionalne skrbi za moju bebu, vidio i ljudski, prijateljski pristup splitskih liječnika prema meni. To je nešto što će moja obitelji u sebi čuvati i nositi cijeli život. Hvala vam na svemu što ste učinili za moju Metu – kazao je na kraju Smole.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */