PLUS Hrvatska

REKTOR LJUTIĆ URUČIO ZAHVALNICE SURADNICIMA CERN-a: Ovi ljudi su sadašnjost i budućnost Hrvatske!

Rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić upriličio je danas u vijećnici Rektorata svečanost dodjela zahvalnica za splitske profesore i znanstvenike koji surađuju s CERN-om.

U nadahnutom govoru rektor Ljutić je istaknuo kako nije znao za činjenicu da je toliko splitskih znanstvenika vezano za CERN te je kazao da bi inače inzistirao da se svečanost primanja Hrvatske odvije u Splitu, ne u Zagrebu.

Govoreći o brojkama, istaknuo je da je kao rezultat suradnje s CERN-om, objavljeno više od 1100 znanstvenih radova indeksiranih u bazi Web of Science, koji su citirani više od 47.000 puta. To čini oko 13 posto svih radova Sveučilišta u toj bazi te oko 35 psoto svih citata te trajno doprinosi prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu.

– Bože moj, u kojem mi lipom i pametnom gradu živimo! Ovo je vama posvećeno, nadam se da osjećate. Nisam ni ja znao ranije kolika je brojka – govorio je rektor pozivajući na poštivanje ovih znanstvenika. Na prigodnoj dodjeli bio je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je kazao da je počašćen što je u društvu ovakvih stručnjaka.

– Čast je biti u društvu vrsnih stručnjaka, zaista sam ponosan na sjajne rezultate koje ste postigli. Ovim se još jednom potvrdilo da je Split grad izvrsnosti, znanosti i znanja. Sveučilište je motor našeg razvoja i imat ćete našu apsolutnu potporu u daljnjem iskoraku – poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, dok se prof. dr.sc. Denegri obratio u ime svih znanstvenika.

– CERN je najbolji primjer što Europa može napraviti kad ujedini svoje snage, postao je vodeća znanstvena institucija na svijetu, na kojem su splitski znanstvenici i studenti ravnopravni, a sada im se otvaraju brojne nove mogućnosti. Ne samo da se možemo kandidirati za proizvodnju dijelova, nego i veći broj inženjera, informatičara, finih mehaničara, ali i studenata imat će pravo participirati u CERN-u – kazao je prof.dr.sc. Denegri.

Inače, Sveučilište u Splitu, preko svojih sastavnica Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) sudjeluje u istraživanjima na CERN-u još od 1993. Suradnju je započela mala entuzijastična grupa fizičara, prof. dr. sc. Željko Antunović, prof. dr. sc. Mile Dželalija, prof. dr. sc. Nikola Godinović, prof. dr. Ivica Puljak i Ivica Sorić, dipl. ing. na poziv svjetski poznatog znanstvenika Daniela Denegrija. S godinama je suradnja rasla i proširila se na tehničke znanosti, prvo u područje računarstva, a zatim i digitalne elektronike te danas obuhvaća još 15 znanstvenika zaposlenih na Sveučilištu: prof. dr. sc. Sven Gotovac, prof. dr. sc. Julije Ožegović, izv. prof. dr. sc. Eugen Mudnić, izv. prof. dr. sc. Linda Vicković, doc. dr. sc. Duje Čoko, doc. dr. sc. Marko Kovač, doc. dr. sc. Damir Lelas, doc. dr. sc. Josip Musić, doc. dr. sc. Vesna Pekić, dr. sc. Ante Kristić, dr. sc. Toni Šćulac, Duje Giljanović, mag. phys., Petra Lončar, mag. ing., Marina Pervan, mag. ing. i Dunja Polić.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */