U kužini

ZA PRSTE POLIZATI // Saznajte što je proso i napravite čokoladne proso kolačiće

Foto: Lorena B.

Mislili ste da je nespojivo? Probajte i uvjerite se sami u ovu izvrsnu kombinaciju.

Potrebno vam je:
1 čokolada sa minimalno 70% kakaa
1 žlica kokosovog ulja
1 žličica kardamona
proso
1 žlicica soli
ekstrakt vanilije

Priprema:
Proso skuhati prema uputama na pakiranju uz dodatak soli te kuhati 20 minuta.
Čokoladu isjeći na kockice te je umiješati u proso. Dodati ekstrakt vanilije, kokosovo ulje te začiniti sa kardamonom.
Staviti u frižider na hlađenje dok se ne stisne te raditi kolačiće.
Dobar tek!

Što je proso?
Inače, proso je drevno sjeme, koje se izvorno uzgajalo u suhim klimama Afrike i sjeverne Kine još od neolita. Proso je blago slatkastog okusa i orašaste teksture. Ova žitarica preporučuje se svima jer tijelo opskrbljuje s mnoštvom korisnih hranjivih tvari. Sadrži čak 15 posto bjelančevina, što ga čini vrhunskom namirnicom za vegetarijance, a uz to je bogato vlaknima, vitaminima B-kompleksa, uključujući niacin, tiamin i riboflavin.

Proso je i odličan izvor minerala, jer u njemu ima željeza, magnezija, mangana, fosfora i kalija. Fosfor obavlja važnu ulogu u našem organizmu. Osim što je odgovoran za izgradnju kostiju i zubi, fosfor je potreban za rast i obnovu stanica te proizvodnju DNA i RNA. Proso je namirnica koja čuva zdravlje srca, jer je bogata magnezijem.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */