PLUS Hrvatska

PROVJERITE PROGNOZU: Vakula za produljeni vikend najavio jako jugo i obilne pljuskove

U nadolazećim danima očekuju nas južina, oblaci i povremena kiša, osobito na Jadranu i uz njega, gdje će vremenske prilike, ponegdje čak i neprilike, remetiti planirane aktivnosti na otvorenom, piše Zoran Vakula u novoj prognozi za HRT.

Već danas slijedi nam jugo, a s njim će doći sve više i više oblaka. Popodne je moguća kiša na Jadranu koja će se u subotu proširiti. Tijekom produženog vikenda Vakula javlja još više oblaka posebno na Jadranu gdje će biti kišovitije i oblačnije nego u ostatku zemlje. No, dodaje ipak kako će relativno toplo biti u Dalmaciji u kojoj se najprije očekuje bura, a zatim sve jače jugo koje će na otvorenom imati i olujne udare pri čemu će more biti sve valovitije, a nebo sve oblačnije.

U jutarnjim satima se očekuje sunčano vrijeme, no tijekom dana će se naoblačiti te će padati kiša. Ponegdje se očekuju i izraženiji pljuskovi, munje i gromovi, najprije na moru, a potom i na obali.

Vakula za jug Hrvatske prognozira promjenljivo vrijeme,  najprije uz buru, zatim jugo, koje će naglo pojačati na ponegdje i jako, na otvorenome vjerojatno i olujno. Kiša je moguća već u prijepodnevnim satima, još vjerojatnija u drugom dijelu dana, posebno u noći na subotu kad su mogući i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom.

Produženi vikend donosi kišu

Sljedećih dana očekuje se relativno toplo, na kopnu i znatno oblačnije vrijeme uz povremenu kišu, koja će biti rjeđa u sjevernijim krajevima u kojima će ponegdje i izostati – primjerice u istočnoj Slavoniji subotu. U unutrašnjosti Istre i Dalmacije se pak očekuju obilniji pljuskovi.

Vakula prognozira i kako se prema sredini sljedećeg tjedna povećava vjerojatnost za stabilnije i sunčanije vrijeme, ne samo na kopnu nego i na Jadranu, gdje se najkišovitije i najvjetrovitije očekuje od petka navečer do nedjelje popodne.

Tada u nekim mjestima uz jako pa i još jače jugo može pasti više od ukupne količine kiše za listopad.

“No, nadam se da završetak ovoga tjedna neće biti kao njegov početak, kada je u Dubrovniku bilo novih rekorda u količini oborine”, zaključio je u svojoj prognozi za HRT Vakula.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */