PLUS Dalmacija

PROSVJEDNICI IZ DOLINE NERETVE: Kujundžićeva PR priča ne drži vodu, prosvjedovat ćemo svaki tjedan

Nezadovoljni zdravstvenom zaštitom, stanovnici doline Neretve održali su miran prosvjed na Jadranskoj magistrali kod Opuzena u organizaciji građanske inicijative “Sinovi i kćeri Neretve”.

Zaustavili promet Jadranskom magistralom

Pedesetak prosvjednika, koji su šetnjom preko pješačkog prijelaza od 14 do 17 sati zaustavili promet Jadranskom magistralom, traže bolju zdravstvenu zaštitu, prvenstveno za djecu, odnosno izgradnju županijske bolnice regionalnog značaja, jačanje zdravstvenog kadra, nabavu krvnih analizatora za ordinacije i hitnu pomoć, zdravstvenu zaštitu dostupnu 24 sata svakog dana u tjednu te uspostavu medicinske helikopterske službe.

“Već 29 godina slušamo istu priču”

Ivan Matičević iz građanske inicijative “Sinovi i kćeri Neretve” izjavio je za Hinu kako je cilj prosvjeda traženje da se u tom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije uredi trenutno devastirana zdravstvena skrb.

“Nemamo više sluha za obećanja, ni sutra ni sad. Već 29 godina slušamo istu priču. Djeca umiru radi sustava i pojedinaca. To više ne želimo dopustiti. Divimo se kakva smo turistička zemlja, a mi se ovdje borimo za osnovna ljudska prava“, rekao je Matičević.

Doktorica Kaleb: “I mi smo isto žitelji Hrvatske”

Prosvjedu se pridružila i pedijatrica Ksenija Kaleb koja je prva utvrdila teško stanje kasnije tragično preminulog dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića kojeg su roditelji tri dana bezuspješno vodili na pregled. Doktorica Kaleb izjavila je kako podržava inicijativu i njene napore.

Prema njenom mišljenju, potrebna je “županijska bolnica regionalnog tipa”.

“I mi smo isto žitelji Hrvatske. Imamo pravo na najveći mogući opseg zdravstvene zaštite. A to nam jedino može pružiti županijska bolnica”, rekla je doktorica Kaleb.

Prosvjedi će se nastaviti svakog tjedna

O dosadašnjim razgovorima s Ministarstvom zdravstva Matičević je rekao da ih je ono “iskoristilo za svoj PR” kako bi se situacija zamaskirala.

“Ni ministrova priča niti ikoga iz Ministarstva ne drži vodu. Njihova PR služba radi u medijima, a niti jedan tufer se nije kupio za ovdašnje medicinske ustanove. Shvaćaju li oni ozbiljno naše potrebite ljude, djecu, majke? Moramo uzeti dan godišnjeg odmora za liječenje u Dubrovniku. To više nećemo nikome dopustiti“, izjavio je Matičević.

Najavio je da će se prosvjedi nastaviti svakog tjedna dok se god ne izbore za temeljna ljudska prava.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */