PLUS Dalmacija Zdravlje

Pronašli smo izvrstan, zdrav i hrskav čips od raštike koji se proizvodi u Imotskom, morate ga probati!

Jeste li znali da je raštika jedno od najzdravijih povrća na svijetu. Prehrambene vrijednosti ove biljke vrlo su impresivene, no nažalost i malo poznate široj javnosti. Ako do sada ovu biljku niste obožavali, za vas smo pronašli preukusni i jako zdravi čips od raštike koji će vas oduševiti!

Na OPG-u Klapirić iz Imotskog osim što proizvode svježu domaću sortu raštike iz vlastitog sjemena, odlučili su nam pružiti doista jedan neobičan i poseban proizvod – čips od raštike. Ova zdrava i jeftina namirnica koja je othranila generacije i generacije Dalmatinaca bogata je mineralima i vitaminima, ima detoksikacijske karateristike, snižava krvni tlak, dobra je za trudnice, a pomaže i u prevenciji karcinoma. Koje sve blagodati ona sadrži najbolje zna Teo Klapirić iz Imotskog koji ju je počeo uzgajati prije nekoliko godina. Krenuo je sa 12 tisuća sadnica, a danas ih uzgaja više od 20 tisuća.

– Ono što joj daje osobitu draž su i naši vremenski uvjeti, škrta zemlja, ali i dugogodišnja križanja raznih sorti. Imotski je kao za stvoren za uzgoj raštike, nema nje u Slavoniji. Ovdje u Imotskom, Hercegovini, Zagori i okolici, to je njeno područje. To je naša tipična kultura koju treba cijeniti. Dugačak je popis za što je sve raštika dobra – ističe Teo Klapirić te dodaje da imaju Imoćani raštike i tijekom cijele godine.

– Ali naš svit je takav da najviše voli i traži onu koja polako počinje stizati iza velike Gospe. A kada zazimi, kada raštiku takne ledena bura, tada je našim ljudima najdraža. Biljka je to koju jedeš, a ne nadebljaš se nikad – govori nam Klapirić i objašnjava kako je došao na ideju da napravi čips od raštike.

– Imao sam ja stotine ideja, radio sam sve i svašta, uzgajao ruže, cvijeće i sto vrsta povrća, ali eto nekako me sve vuklo da počnem uzgajat raštiku. Odlučio sam se za proizvodnju čipsa od raštike jer sam razmišljao kako je mogu što više iskoristiti i približiti ljudima. I kako imate čips od krumpira, od batata, od jabuke, ja sam se pitao zašto ne bi mogao biti i čips od raštike. I tako je sve krenulo. Raštika se bere do Nove godine, kad dođe zima nema više porasta, pa su njezini mali listići idealni za čips – priča nam Teo, ali ne otkriva svoj recept. Ističe samo da je potrebno jako puno vremena i truda, idealnih uvjeta i pažnje da bi proizvod konačno došao do kupca. Sastojci koje koristi kako bi se dobio ovaj ukusan i zdravi čips su samo ulje i sol.

– Proizvod je jako dobro prihvaćen na tržištu, prodaje su u trgovinama na području Splita, te putem interneta za područje cijele Hrvatske – zaključuje Klapirić u napomenu da njegove proizvode možete kupiti putem interneta, na OVOM LINKU.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */