PLUS Dalmacija

Prometnica Nerežišće – Vela Farska uskoro pod asfaltom: Cesta ima veliki turistički i protupožarni značaj

Skorim završetkom radova na prometnici Nerežišće – Vela Farska dobit će se novi i najkraći prometni spoj između sjeverne i južne strane otoka Brača, između Supetra i Bola.

Županijska uprava za ceste Split je prethodnih godina rekonstruirala županijsku cestu od Bola do Murvice, izgradila dvije dionice ceste Nerežišće – Vela Farska duljine oko 7,5 km i sada završava radove na III. dionici, dugačkoj 3745 metara.

To je sve dio županijske ceste ŽC 6191 Nerežišća – Vela Farska – Murvica – Bol, ukupne duljine oko 20 km, a koja predstavlja najkraći spoj sjeverne i južne strane otoka Brača i povezuje Bol sa zapadnim dijelom Brača. Cesta ima veliki turistički i protupožarni značaj.

Županijska uprava za ceste Split kao investitor započela je s radovima na izgradnji gornjega stroja III. dionice ceste Nerežišće – uvala Vela Farska, vrijednih oko 6.750.000 kn s PDV-om. Izvođač radova je tvrtka Poduzeće za ceste Split, a nadzor obavlja Institut IGH.

Asfalterski radovi bi trebali biti gotovi do kraja prosinca ove godine, a rok za završetak svih radova je veljača 2019. U izradi je i idejni projekt za posljednju dionicu od uvale Vela Farska do Murvice, u duljini oko 5,5 kilometara, a početak građenja te dionice se predviđa 2020. godine. Podršku ovome projektu dala je i Vlada Republike Hrvatske na nedavnoj sjednici u Hvaru, 26. listopada – kazao nam je ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić.

Projekte za dionicu koja se trenutno završava izradile su splitske tvrtke Geoprojekt i Conex. Trasa ceste ide izrazito teškim i strmim brdskim terenom, vrlo složenih geoloških uvjeta. U malo prostora svladana je visinska razlika od oko 300 metara. Radove na donjem stroju ceste izvodila je tvtka Patrlji iz Podbablja.

Od ostalih radova na otoku Braču istaknuo bih još rekonstukciju krivina Malačnica i Babin Laz na županijskoj cesti od Supetra prema Splitskoj, rekonstrukciju dijela ceste Postira – Dol i obilaznicu Sutivana. Zajedno s općinom Pučišća pripremljen je i projekt izgradnje I. dionice ceste Pučišća – Povlja, duljine oko 5 kilometara – zaključio je Škorić.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */