PLUS Split

Pripitu policajku iz nesreće u kojoj je poginuo motorist istražuje njezin otac. A on je načelnik splitske prometne policije?!

foto: ilustracija

Nakon što je u Kaštel Kambelovcu u ponedjeljak policijska službenica Postaje pomorske policije Split Ana Kapetanović (30) pod utjecajem alkohola (0.65 promila) sudjelovala u prometnoj nesreći u kojoj poginuo 25-godišnji vozač motocikla Honda, ispostavilo se da je riječ o kćerki Željka Kapetanovića, načelnika Postaje prometne policije Split koja je sudjelovala u očevidu na mjestu događaja i u nastavku postupka prikuplja obavijesti na temelju kojih se odlučuje o podnošenju kaznene prijave, piše Slobodna Dalmacija. U nesreći su sudjelovali 21-godišnja vozačica Peugeota i 25-godišnja putnica iz istog vozila te 30-godišnja policajka koja je upravljala Fiatom.

S obzirom da prema članku 11.e Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, kriminalističko istraživanje ne može provoditi ustrojstvena jedinica u kojoj je zaposlen Anin otac, a policijski službenici prometne postaje su imali mogućnost pozvati kolege iz druge postaje da osiguraju mjesto događaja, Slobodna Dalmacija s pravom je postavila pitanje zašto to nije napravljeno.

Jedini specijalizirani proveli istraživanje

U MUP-u tvrde da su policajci Postaje prometne policije kao jedini specijalizirani proveli hitne istražne radnje po nalogu državnog odvjetnika. Međutim, Rene Laura, glasnogovornica splitskog državnog odvjetništva, tvrdi da je zamjenik državne odvjetnice tek po dolasku u Kaštel Kambelovac saznao da je u prometnoj nesreći sudjelovala policijska službenica pod utjecajem alkohola, te da prema DORH-u jedini nalog koji su dali policiji bio je za vađenje krvi i urina.

Na pitanje zašto je u nastavku obrade postupka te za prikupljanje obavjesti i dalje nadležna postaja kojom rukovodi Anin otac, iako se ne radi o hitnim radnjama, Slobodna Dalmacija nije uspjela dobiti odogovor. MUP također neće provesti stručni nadzor nad postupanjem policijskih službenika tijekom intervencije na prometnu nesreću u kojoj je sudjelovala kćerka njihovog načelnika. “Vezano uz Vaše pitanje o provođenju stručnog nadzora u slučaju ove prometne nesreće, a s obzirom na sve ranije pojašnjeno, izvješćujemo da policija nije ovlaštena provoditi nadzor nad radom državnog odvjetništva”, navode u svom odgovoru iz MUP-a.

Sporna je vožnja pod utjecajem alkohola

Budući da je policajka bila van službe kada se dogodila prometna nesreća, sama alkoholiziranost policajke van službe, ako nema nepriličnog ponašanja, nije povreda službene dužnosti, no sporno je to da je upravljala vozilom pod utjecajem alkohola “Protiv policijske službenice koja je sudjelovala u ovoj prometnoj nesreći, nadležni rukovoditelj će pokrenuti postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola izvan službe”, kažu iz MUP-a.

Još uvijek nije podnesena kaznena prijava ni protiv jednog sudionika prometne nesreće, piše Slobodna Dalmacija.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */