PLUS Hrvatska

Prijeti nam vodni val iz Slovenije. Vakula već najavio nove nevolje

U novome će tjednu vrijeme za mnoge biti znatno povoljnije nego tijekom vikenda, osobito za one koji teško podnose južinu, iznadprosječnu toplinu i obilnu kišu, ponegdje čak i rekordnu, piše Zoran Vakula za HRT.

No, to ipak ne znači da neki neće imati druge nevolje prouzročene vremenom – i to već u ponedjeljak.

Jaka i olujna bura onemogućavat će normalno prometovanje osobito podno Velebita, gdje će imati i orkanske udare. Vodostaj mnogih rijeka početkom će tjedna još malo porasti – srećom, većinom manje nego tijekom vikenda, a valja računati i na mjestimičan povremeni snijeg u malim količinama u gorju, te na nove noćne i jutarnje “minuse” od utorka na kopnu.

Sutra će prevladavati umjereno do pretežno oblačno i hladnije, stoji u prognozi DHMZ-a. Uglavnom u Dalmaciji može pasti malo kiše ili poneki pljusak, a u gorju snijeg. Vjetar većinom umjeren, na udare ponegdje jak sjeveroistočni i sjeverni, na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, podno Velebita moguće i orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura od -1 do 4, na Jadranu većinom od 5 do 10 °C. Najviša dnevna uglavnom od 2 do 7, na Jadranu od 8 do 13 °C.

Zbog olujne i orkanske bure za obalu je na snazi žuti i narančasti meteoalarm, dok je za područje pod Velebitom izdan crveni alarm.

Prijete poplave, izlila se Sava

Naglo zatopljenje i kiša prouzročili su danas prve veće probleme u Bosni i Hercegovini, a promet je zbog poplava prekinut na dva cestovna pravca u središnjem dijelu zemlje. Poplave se očekuju i u Hrvatskoj. Već sad se Sava u Zagrebu izlila iz korita, a u Istri su vatrogasci morali u nekoliko navrata intervenirati zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova.

Zbog obilne kiše koja je padala u subotu, vodostaji hrvatskih rijeka u nedjelju su u naglom porastu, a na pojedinim mjernim postajama na Savi i Kupi proglašeno je pripremno stanje obrane od poplava. Raste i vodostaj Save u Slavonskom Brodu.

Prelijevanje nasipa

Nevrijeme koje je sinoć pogodilo Istru, pogotovo dijelove Labinštine gdje je zabilježeno čak 105 mm kiše, uzrokovalo je nagli porast vodostaja rijeke Raše do 606 cm, što je u zoni izvanrednog stanja.

Veliki dijelovi poljoprivrednih površina raške doline su pod vodom, a na jednom dijelu došlo je i do prelijevanja nasipa i puknuća. Djelatnici Vodoprivrede utvrđuju nasipe vrećama pijeska.

U Zagrebu je vodostaj Save u 24 sata porastao za gotovo pet metara i rijeka se izlila iz svog korita.

Pripremno stanje obrane od poplava proglašeno je i u Karlovcu.

Zbog jakih padavina i topljenja snijega dolazi do naglog porasta vodostaja rijeka i manjih vodotoka u većem dijelu Slovenije, uz mogućnost njihova izlijevanja iz korita. Stručnjaci očekuju da bi upravo zbog vodnog vala iz Slovenije u narednim danima moglo biti dodatnih problema.

Upozorenje za poplave

Obilne kiše su od petka ujutro do subote ujutro pale u Gorskom kotaru. U Delnicama je palo 80 litara, u Crnom Lugu i Begovom razdolju čak 111 litara, a na riječkom području je od petka ujutro do subote navečer palo 80 litara kiše. Tu prijeti i najveća opasnost od bujičnih poplava.

Nevrijeme u Istri

Grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom zahvatilo je sinoć istočni dio Istre, naročito Labinštinu i Pulu, gdje su vatrogasci morali u nekoliko navrata intervenirati zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova.

Rijeka Mirna izašla iz svog korita

Prema podacima istarskog meteo portala Istramet, do 22 sata meteorološke postaje na jugu istarskog poluotoka zabilježile su obilnu količinu kiše, a na području rta Kamenjak u Premanturi zabilježen je 61 mm kiše, u Medulinu 55 mm, Pomeru 53 mm, a obilna kiša pada i u Puli gdje je izmjereno 47 mm kiše.

Na Labinštini su pale još obilnije količine tako da meteorološka postaja u Juranima bilježi čak 105 mm kiše. Zbog kvara na trafostanici tijekom večeri je dio općine Svetvinčenat bio bez struje.

Najdulja istarska rijeka, Mirna, zbog obilne je kiše izašla iz svog korita.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */