PLUS Hrvatska

PREDSJEDNICA OŠTRO NAPALA VLADU: Mladi nam odlaze, samo prošle godine iz Hrvatske je iselilo 80 tisuća ljudi

Ured Predsjednice

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je svoje izmještanje Ureda u Šibenik započela novim napadom na Vladu.

– Nažalost, mladi odlaze za boljima plaćama i lakšim životom što se dodatno loše odražava na tešku demografsku situaciju. Kad sam rekla da smo u demografski izvanrednom stanju koje zahtijeva izvanredne mjere, neki su govorili da pretjerujem. Ovih dana predsjednik vlade istaknuo je da je vlada zbog izvanrednog stanja u kojem se našao Agrokor morala posegnuti za izvanrednim mjerama. Trebalo je spasiti oko 40 tisuća radnih mjesta. Taj veliki trud vlade treba pozdraviti i svakako ga objektivno priznati. No, samo prošle godine iz Hrvatske je iselilo 80 tisuća ljudi, od čega samo u Njemačku 40 tisuća. Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere – rekla je predsjednica. Naglasila je kako parcijalne mjere poput povećanja kvota za uvoz radnika iz inozemstva neće riješiti problem. Predsjednica je ustvrdila kako “nemamo više vremena”.

– Primarna je zadaća stvarati uvjeta za ostanak ljudi i dostojanstven život sviju. Nemamo vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah – rekla je predsjednica i pozvala vladu i sabor da se u potpunosti posvete tom pitanju. Govoreći o nužnosti decentralizacije, rekla je kako nije isto živjeti u velikim gradovima i živjeti u Kijevu, Unešiću ili na Žirju.

– Treba nam aktivna regionalna politika koja će omogućiti zadržavanje stanovništva na otocima, pograničnim i manje razvijenim područjima, počevši od politike zapošljavanja i povećanja plaća u državnom i javnom sektoru do poticanja investicija i ulaganja u socijalni standard. Uz ostalo, država mora poreznim mjerama omogućiti više izvornih prihoda našim županijama, gradovima i općinama i pomoći im da iskoriste što više mogućnosti koje im pružaju europski fondovi – rekla je predsjednica. Poručila je i da Hrvatskoj treba aktivna regionalna politika, da država mora poreznim mjerama omogućiti više prihoda našim županijama, gradovima i općinama. Podsjetila je i na više od 300.000 blokiranih građana te poručila da je krajnje vrijeme da se donese novi Ovršni zakon.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */