PLUS Hrvatska

PRAVA ZIMA! Početak nove godine donosi pravu zimu i ledeni val?

Prolazak fronte tijekom Badnjaka donio je malo kiše, a onda brzo razvedravanje sa sjevera. Umjeren i jak jugozapadni vjetar okrenuo je na sjeverozapadni.

Idućih se dana očekuje stabilizacija vremena, ali i dalje uz povremeno više oblaka zbog pritjecanja vlažnijeg zraka sa sjevera i sjeverozapada.

Dominantan utjecaj anticiklone

Nakon prolaska fronte, zbog brzog jačanja anticiklone došlo je do naglog porasta tlaka zraka. Anticiklona sa svojim središtem pozicioniranim iznad Francuske i Njemačke zadržavat će se dulje vrijeme na tom području, a prodori hladnijeg zraka sa sjevera i sjeverozapada premještat će se sjevernom i istočnom Europom, javlja Neverin.

U takvim okolnostima do kraja 12. mjeseca očekuje nas uglavnom suho vrijeme ili uz tek manje količine oborine. Prolazak hladne fronte koja će nas rubno zahvatiti moguć je oko 30.12., nakon čega će opet brzo ojačati anticiklona.

U jutarnjim satima u unutrašnjosti se očekuje magla, a moguć je i nastanak niske naoblake. Jutarnje će temperature zraka biti niže, u unutrašnjosti često uz mraz. Srednje će dnevne temperature ipak biti koji stupanj iznad očekivanih za ovaj dio godine, a prevladavat će vjetrovi sjeverozapadnih smjerova.

Hladniji početak iduće godine?

Na prelasku iz stare u novu godinu, odmicanje anticiklone prema britanskom otočju omogućit će prodorima sa sjevera dolazak i do naših krajeva.

U takvom bi razvoju situacije početkom 2019. godine izraženija hladna fronta, uz nastanak ciklone nad morem, donijela zimsku situaciju. Ansambl modela očekuje snižavanje temperature zraka ispod prosječnih vrijednosti, piše Neverin.

Dolazak hladnog vala u Hrvatsku najavljuje i servis Severe Weather Europe. Zahlađenje bi trebalo početi već oko 30. prosinca i nastaviti se u prvim danima nove godine.

Prema Državnom hidrometeorološkom zavodu, kraj godine u dijelovima zemlje donosi oborine na granici kiše i snijega.

“U nedjelju i ponedjeljak u unutrašnjosti uz promjenljivu naoblaku bit će slabih oborina na granici kiše i snijega, češće u istočnoj Hrvatskoj. Na Jadranu više sunčanih razdoblja, no u nedjelju uz prolazno više oblaka mjestimice može pasti malo kiše. Na Novu godinu barem djelomice sunčano i malo hladnije. Bit će razmjerno vjetrovito, uz umjeren, ponegdje i jak sjeverozapadnjak i sjeverac, duž obale i s olujnim udarima, a potkraj ponedjeljka i buru. U utorak vjetar u slabljenju”, stoji u prognozi DHMZ-a.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */