Dalmacija Kultura

Povodom 28. obljetnice utemeljenja IX. bojne HOS-a u Split stiže Vilim Karlović

Povodom 28. obljetnice utemeljenja IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban” Split organizira se predstavljanje knjige “Preživio sam Vukovar i Ovčaru” autora Vilima Karlovića koja će se održati u utorak 9.4.2019. u Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu s početkom u 19 sati.

Povodom obljetnice IX. bojne HOS-a predstavit će se najnovije izdanje knjige koja sadrži preko 400 stranica osobnih svjedočanstava o sudbini mladića iz Zagreba koji je sudjelovao u obrani grada Vukovara, sve do zarobljavanja i odvođenja na Ovčaru i Velepromet, gdje je više puta čudom izbjegao smaknuće.

Knjigu će, uz ostale, predstaviti sam autor, svjedočeći o svom doživljaju vjere i obraćenju koje se dogodilo nakon mnogih godina provedenih u teškim životnim iskušenjima koja su se dogodila i nakon završetka rata i ratnih stradanja. Nimalo ne štedeći samoga sebe u svojim promišljanjima o Bogu, o grijehu i o oprostu, autor knjigom želi ukazati na obvezu predanja Bogu u svim životnim situacijama, a velik broj proživljenih trauma iz kojih je uz Božju pomoć pronalazio spas i izlaz glavne su i najzanimljivije točke njegova svjedočanstva.

Inače, na samom početku Domovinskog rata, kao dvadesetgodišnji mladić i već uspješan sportaš, Vilim Karlović se priključio Prvoj gardijskoj brigadi “Tigrovi”. Sudbina je htjela da se zatekne u Vukovaru u trenutku najveće kalvarije u povijesti toga grada. Jedan je od malobrojnih koji je preživio pokolj na Ovčari i Veleprometu te zlostavljanja u logoru u Srbiji. Nakon razmjene zarobljenika 1992. godine ponovo se vraća među svoje suborce “Tigrove” i sudjeluje u mnogim ključnim akcijama za oslobađanje Hrvatske.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */