Split

Povjerenstvu za sukob interesa trebalo više od tri mjeseca da Baldasaru kaže da se ne može zaposliti

Za vrijeme predizborne kampanje za gradonačelnika, bivši splitski poteštat Ivo Baldasar osim što je nastojao dobiti naklonost birača, bio je u pregovorima s jednom stranom tvrtkom o obavljanju poslova prokuriste. Pokazuje to Mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je Povjerenstvo donijelo 25. kolovoza 2017. godine na svojoj 190. sjednici.

Zahtjev za davanjem mišljenja u knjigama ulazne pošte Povjerenstva zaprimljen je 12. svibnja ove godine, samo devet dana prije prvog kruga lokalnih izbora. Baldasara je zanimalo može li nakon obnašanja dužnosti gradonačelnika obavljati funkciju prokuriste u nekom trgovačkom društvu.

– Istina je da sam podnio zahtjev za davanje mišljenja Povjerenstvu. Nakon više od tri mjeseca sam dobio mišljenje po kojem oni tumače da se nemam pravo zaposliti na radnom mjestu prokuriste jedne tvrtke – potvrdio je Baldasar za Dalmacija Plus, no nije nam mogao kazati o kojoj se tvrtki radi.

Podatke o tvrtki tražilo je i Povjerenstvo. Konkretno, zanimalo ih je je li ta tvrtka bila u poslovnom odnosu s Gradom Splitom i namjerava li stupiti u poslovni odnos s Gradom. Baldasar Povjerenstvu nije dostavio podatke.

– Mogu vam samo kazati da ta tvrtka nikad nije radila s Gradom Splitom niti to može obzirom da nema zajedničke djelatnosti kojim se inače bavi Grad – dodao je Baldasar i pojasnio da to nije napravio jer nije imao dozvolu za dostavu podataka od pravne osobe s kojom je razgovarao o zapošljavanju.

Dalmacija Plus doznaje da se radi o tvrtki u stranom vlasništvu, koja je registrirana u inozemstvu s podružnicom u Hrvatskoj. Obzirom na stav Povjerenstva, bivši splitski poteštat ipak se u njoj neće moći zaposliti jer Zakon o sprječavanju sukoba interesa sadrži odredbu po kojoj bivši gradonačelnici ne smiju u razdoblju od 12 mjeseci od prestanka obnašanja dužnosti obavljati funkcije iz kojih proizlazi upravljanje u poslovnim subjektima.

– Zbog ove odredbe propali su mi poslovni planovi, no Zakon je takav i ja ću ga poštovati. Međutim, želim istaknuti da Zakon diskriminira lokalne dužnosnike od državnih. Državni dužnosnici primaju punu plaću šest mjeseci pa pola plaće narednih šest mjeseci, što nije slučaj s čelnicima gradova, koji pravo na plaću imaju samo šest mjeseci – ističe Baldasar i ovu odredbu smatra diskriminatornom za sve lokalne dužnosnike koji po ovoj osnovi imaju na nju pravo.

Mišljenje Povjerenstva u cijelosti pogledajte ovdje:

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */