Društvo

U POSLJEDNJIH PET GODINA // Bolnice isplatile pacijentima više od 60 milijuna kuna odštete

Foto: Screnshot/YouTube

Više od 60 milijuna kuna u posljednjih pet godina bolnice u javnom vlasništvu platile su zbog liječničkih pogrešaka. Više od polovine tog iznosa morali su platiti KBC Sestre milosrdnice i KBC Rijeka. Najviše liječničkih propusta događalo se u ginekologiji i kirurgiji, a sudski sporovi često traju duže od deset godina.

Zbog grešaka u liječenju ili zbog grešaka prilikom operativnih zahvata od 2012. do 2016. godine, bolnice u državnom vlasništvu isplatile su pacijentima 61,77 milijuna kuna odšteta. Najviše odštete isplatile su KBC Sestre milosrdnice i KBC Rijeka, s ukupno više od 32 milijuna kuna isplaćenih odšteta.  Razlog tome ne leži u nesposobnosti i nemaru liječnika već u činjenici da se upravo u tim bolnicama liječi najviše osoba, pa je mogućnost pogreške automatski veća.  Što je veća bolnica, više je i teško oboljelih, pa je time i više pogrešaka.

Splitski KBC najbolji u Hrvatskoj

Gotovo 5 milijuna kuna u Vinogradskoj su isplatili samo u jednom slučaju, zbog pogreške tijekom ginekološkog zahvata. Gotovo jednak iznos isplatio je splitski KBC, no ne u jednom slučaju, već u svim slučajevima u posljednjih pet godina. To je smjestilo splitski KBC na najbolje mjesto po isplaćenim odštetama između svih pet hrvatskih KBC-a. Najveći pojedinačni iznos koji su iz splitskog KBC-a isplatili bio je u iznosu od 900 tisuća kuna, a najčešće greške u splitskoj bolnici su se događale u kirurškoj djelatnosti.

Hrvatska ima i bolnicu koja radi bez greške

Od 10 državnih bolnica bez pogrešaka je radila samo Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Tijekom 120 godina postojanja i razvoja, klinika “Dr. Fran Mihaljević” postala je vodeća zdravstvena ustanova za liječenje najkompleksnijih bolesnika s infekcijama i to ne samo  iz cijele Hrvatske, već nerijetko i susjednih zemalja. Kvaliteta i stručnost očituju se i u činjenici da je Klinika sjedište sedam Referentnih centara Ministarstva zdravstva te nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Stručne timove ove klinike čini 49 liječnika infektologa, 7 kliničkih mikrobiologa, 5 radiologa, 249 medicinskih sestara, 8 molekularnih biologa, 78 laboratorijskih tehničara.

[irp posts=”1801″ name=”VRLO JEDNOSTAVNO // Našli smo način kako se muškarci mogu zaštiti od raka prostate”]

Zašto dolazi do pogreške?

Bolnički liječnici ističu da je veliki problem preopterećenost, ali i zakon koji ne razlikuje pogrešku od komplikacije. Liječnici tvrde da ni jedan od njih ne želi pogriješiti, jer u slučaju pogreške pred njime je dugi sudski postupak koji mu šteti na privatnom, ali i poslovnom planu. Vezano za smanjenje broja pogrešaka spas vide u što boljom i češćoj edukaciji i kontroli iskusnijih kolega. Dodajmo ovome da prema posljednim podacima u Hrvatskoj nedostaje gotovo 4000 liječnika, pa bi pogrešaka u budućnosti, nažalost, moglo biti sve više i više.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */